#

Власник Київобленерго свідомо вбиває економіку держави

Костянтин Ільченко (радник у Center for Strategic Studies Kyiv)

10.06.2021 11:33
Власник Київобленерго свідомо вбиває економіку держави
Дуже коротко про кризу в енергетиці.
На сам перед ця криза штучно утворена "капітанами" української економіки, так званими фінансово-політичними угрупуваннями, а якщо зовсім просто, то олігархами. Головний приварок з виробляння електроенергії, який осідає в їх кишенях, складається з внесків населення, у вигляді сплати тарифів на електроенергію. Спрацьовує цинічний принцип фармакологів: «Людина може відмовитись від хліба, а от від ліків ніколи». Так і тут: скільки б не коштував кіловат, а люди будуть платити. Якщо ж вже не буде сил, то тоді можна шантажувати владу соціальними вибухами і вона обов’язково розрахується грошима з держбюджету, який також складається з податків.
Світ йде в напрямку зеленої енергетики, головне завдання якої є - бути екологічно чистою і не шкідливою.
Від України вимагається втілення в життя проектів, пов’язаних з чистою енергетикою. От тут і розпочинається криза енергетичної системи, яка поки ще виробляє тільки забруднену електроенергію, "поки ще" - ключовий вираз.
Світ вимагає від нас "зеленку", а її нема, бо наука державою забута, ніхто цим питанням системно не займається. В країні панує вільний ринок, для якого існує єдине правило – прибуток корпорацій за будь-яку ціну.
І тут на сцену виходить "зеленка" Ахметова, яка ставить державу на чотири точці, не залишаючи вибору.
Ахметов каже владі: на тобі "зеленку", йди і звітуй європейцям про успішне її втілення, але ж вона коштуватиме 7,3 грн за кВт. Нема грошей? Нічого, компенсуєш з бюджету, бо в іншому випадку накриються мідним тазом всі зобов’язання України перед світом, щодо втілення зеленої енергетики.
А далі ще круче!
Нащо тепер ахметовим розвивати вугільну галузь, яку вони висмоктали майже до нуля? Шахти для олігархів стають не актуальними, бо можна доїти Україну, в умовах слабкої і не фахової влади, використовуючи "зеленку". Вони починають по тихому повертати шахти державі і знову ж таки без виконання будь-яких соціальних зобов’язань, нахабно заробляючи на цьому. Приклад: ДТЕК "Добропілля вугілля". Ахметов тихенько повернув вугільне об'єднання державі, яка йому за це ще сплатила 368 млн грн. Висновки робіть самі.
Оскільки для олігархів пішла лафа з «зеленкою», то уряд, ними ж і укомплектований, штучно зменшує обсяги видобування вугілля. Від такого відверто не державницького рішення, державні шахти вмирають, а разом з ними і «Енергоатом» та вся економіка України.
Витримати такі ціни на тарифи вже неможливо, тому що в геометричній прогресії збільшується не тільки платіжка за комунальні, а і всі ціни на товари та продукти першої необхідності. Натомість "капітанам" економіки і їх ставленикам в уряді, байдуже, їх життя складається дуже гарно і весело.
То б то, за ради особистого збагачення Ахметов і йому подібні свідомо вбивають економіку держави, а влада не може нічого зробити, бо представлена, в більшості своєї, не компетентними людьми, які не розуміють, що відбувається.
Я поцікавився, чому, наприклад у Польщі нема питань до теплової енергетики, а обсяг видобування вугілля з кожним роком збільшується? Не повірите, відповідь неймовірно проста: тому що там нема Ахметова і йому подібних. Саме тому там все добре!
Як позбавитися руйнівного впливу доморощених олігархів? Точно знаю: стовідсотково не працюють такі засоби, як:
1. Умовляння. Марна справа.
2. Посадки. Хто ж їх посадить, вони ж пам’ятники))
3. Вихід на Майдан з гаслами: Ганьба! Олігархи самі ж і проплатять цей Майдан, як вони це робили завжди, а потім народять нових, своїх, героїв Майдану.
4. Пусте критиканство у фейсбуці.
Подолати їх можливо лише розумними пропозиціями, наявністю корисних для держави проектів і стратегій. І головне, що б були ті, хто вмів, знав та був готовим не тільки запропонувати, щось цікаве, а і самостійно це реалізувати.
Займаючись проблемами вугільної галузі, енергетики та екології важко не побачити вихід з цього лабіринту. Тому, готую наступну статтю, у вигляді проектної пропозиції використання теплової енергетики, яка буде здатна у короткий термін забезпечити Україну екологічно чистою і не шкідливою електроенергією.
За ціною кіловату вона буде дорожча сьогоднішньої копійок на тридцять і в рази дешевше «зеленки», а на трубах ТЕС можна бути вирощувати квіти.
Саме тому, я наполягаю на тому, що теплова енергетика має великі перспективи, потрібно лише загнати в стійло всіляких "капітанів", яких вже розвелося критично багато.
Запровадження таких технологій, які, доречи, вже використовують наші європейці друзі, зробить зовсім не потрібною «зеленку» ахметових, і вони або збанкрутують, або ми змусимо їх жити за нашими правилами.
Кому це цікаво, долучайтесь!
Читати "Моя Київщина" у Telegram