#

Володимир Гайдамачук (активіст): Ференець "позеленів" один із перших

25.05.2019 05:44
Володимир Гайдамачук (активіст): Ференець "позеленів" один із перших

Новообраний Президент Володимир Зеленський своїм указом розпустив Верховну Раду 8 скликання, а тому всі бажаючі потрапити до парламенту відкладають свої відпустки на потім. На президентських виборах команда "Зе" показала блискавичний результат із застосуванням загальнонаціональних технологій, без жодної роботи на місцях. Але наразі стоїть питання виборів до ВР, де такий трюк не пройде, адже мажоритарна робиться у "полях". Всі добре знають, що рейтинг партії "Слуга народу" зараз найбільший, тому з’явилося багато бажаючих "позеленіти". Через відсутність регіональної команди є багато вакантних округів, де від "Зе" можуть піти не молоді й перспективні, а одіозні персонажі, які готові скрутитися в бублик, аби потрапити у Раду.

Вирішив зосередити свою увагу на 92-му виборчому окрузі, за подіями якого слідкую досить давно. З-поміж усіх активних фігур на окрузі хочу зараз зупинитися на особі Олександра Ференця, який вже давно стелить дорогу до ВР. Жителям півдня області він більше відомий як засновник і голова Благодійного Фонду "Фортеця", але я трохи знаю про його минулу діяльність. Благодійність Ференця має чіткі межі, які повністю співпадають з межами 92-го округу і не виходять за рамки.

Варто додати, що Олександр Ференець є єдиним донором коштів фонду імені самого себе. Звідси постає логічне питання, звідки у даного персонажу кошти на діяльність фонду, утримання офісів, зарплати працівників, зовнішню рекламу і все інше?

Білборд Ференця у Ставищі

Поліграфія від БФ "Фортеця"

"Нова районна газета", яку розповсюджує команда Ференця у межах округу №92

Коротка біографія Ференця: народився в селі Розкішна Ставищенського району. За словами самого Ференця, закінчив два ВНЗ, а після працював у прокуратурі, де дослужився до посади Фастівського міськрайонного прокурора. Ну з нейтрально-позитивного все…

Далі цікавіше. З прокуратури вилетів за отримання хабара, а за рішенням суду його було визнано винним і засуджено до 5 років в’язниці, проте умовно.

Після цього займає посаду керівника служби безпеки в компанії "Баядера-груп", однієї з найбільших у Східній Європі горілчаних компаній, власницею якої, на той момент, була Ольга Нечитайло-Ріджок, нині покійна. Далі кар’єра стрімко розвивається, а в 2012 році його призначають генеральним директором мережі "Еко-маркет", власник – Святослав Нечитайло, син згаданої раніше Ольги Нечитайло-Ріджок. Там працював до 2015 року. А далі розпочинається тривала виборча кампанія до парламенту під прикриттям БФ "Фортеця".

Про Святослава Нечитайла варто розповісти окремо, адже саме він, імовірно, є головним спонсором Ференця. Зараз він є досить відомим бізнесменом. Уродженець міста Горлівка Донецької області на початку 90-х розпочав горілчаний бізнес. Схема була проста: горілка великим партіями закуповувалася у РФ, а далі продавалася у дрібних магазинах Донецької та Луганської областей.

Пізніше до успішного бізнесу приєдналася мати Нечитайла, яка працювала на посаді заступника Горлівського міського голови. У кінці 90-х сім’я Нечитайлів перебирається в Київ і розширює свій бізнес. Згодом вони купили кілька лікеро-горілчаних заводів, зокрема, Смілянський ЛГЗ, Миколаївський коньячний завод. Завдяки таким інвестиціям стрімко завойовується алкогольний ринок України.

Наразі "Баядера" контролює близько 30% горілчаного ринку країни та нараховує близько 6 тис працівників. Також Нечитайло розвиває бізнес з роздрібної торгівлі, розпочавши з супермаркета "Симпатік", що знаходився поряд з Південним залізничним вокзалом Києва. Зараз мережа супермаркетів "Еко-маркет" налічує понад 100 магазинів. Проте бенефіціаром усієї мережі є Кіпрська компанія є кіпрська Northwall Investments Limited (99,3%), тому всі податки оминають бюджет України.

Варто додати, що за Святославом Нечитайлом стоїть одіозний Микола Янковський. Він також є вихідцем з Горлівки. Свого часу він був власником концерну "Стірол", одного з найбільших виробників мінеральних добрив, але продав його Дмитру Фірташу в 2010 році.  Свого часу він був народним депутатом 3, 4, 5 та 6 скликань Верховної Ради, членом Партії регіонів, довіреною особою президента-втікача Януковича в Донецькій області, позаштатним радником Миколи Азарова.

Зараз він є власником фармацевтичної компанії "Стіролбіофарм", яка успішно працює на тимчасово окупованій території, забезпечуючи медикаментами бойовиків та сплачуючи податки в казну окупантіцв. Окрім того, Янковський підозрюється у фінансуванні тероризму та в виведенні на Кіпр понад 1,1 млрд доларів США.

Ось так я можу пояснити походження коштів Ференця на виборчу кампанію. За черговим благодійником стоять одіозні персонажі, які фінансують Ференця, щоб він у парламенті лобіював їх інтереси, але аж ніяк не простих жителів 92-округу.

Читати "Моя Київщина" у Telegram