#

Володимир Гайдамачук (активіст): Як мер Дикий ризикує спочатку року закінчити транспортну реформу в Білій Церкві

18.01.2019 16:05
Володимир Гайдамачук (активіст): Як мер Дикий ризикує спочатку року закінчити транспортну реформу в Білій Церкві

Політичний піар в Україні – часто-густо річ руйнівна. Яскравий приклад – те, що зараз відбувається у Білій Церкві, де спочатку міський виконком ухвалив рішення про подорожчання цін у маршрутках (до 7 гривень) та тролейбусах (до 5 гривень), але зараз з подачі деяких політиків намагається погратися в популізм і повернути старі тарифи. Вже в понеділок деякі особливо активні активісти, які в житті ніколи не їздять ані в маршрутках, ані тим паче в «рогатих» спробують відкатати все назад.

Хто і навіщо влаштовує ці гойдалки? Як мені розповіли місцеві, за шоу з поверненням цін стоять відомі у Білій Церкві персонажі – екс-голова Київської облради Микола Бабенко і екс-міністр транспорту в уряді Азарова Костянтин Єфименко. Останній, зрозуміло, сам не світиться – дуже вже він одіозний. Що не заважає його телеканалу «Крокус» і газеті «Тиждень» усіляко качати цю тему. А от Бабенко – на броньовичку.

Тепер про те, навіщо це робиться. Варто нагадати, що у місті за два роки відбулися досить помітні зміни у громадському транспорті. І якщо зі старими тролейбусами вирішити питання досі не вдалося, то з’явилися нові автобуси. Також оновився парк маршруток – на дорогах їздять нові «Богдани» і «Атамани».

Але ж нова техніка коштує чимало. Через це власне транспортники попросили підняти вартість проїзду, бо інакше вони фактично працюватимуть собі в «мінус». Але це зручна тема для спекуляцій – дуже просто заявляти: вас, народ, роздягають кляті буржуї! Але ж треба розуміти, що ціни на проїзд в громадському транспорті треба підіймати – бо інакше він стане. Тролейбусне депо збиткове – хоча б тому, що більшість 85% пасажирів – це пільговики.

Якщо ж говорити про приватний сектор, то треба розуміти, що зараз не Радянський Союз. Якщо популістам вдасться завалити ціни на проїзд, вони або закриються, або підуть з Білої Церкви. Мер Дикий має взяти на себе відповідальність, інакше транспортна реформа, яку він ініціював, буде його найбільшим провалом. І тоді білоцерківчан знову пересадять на старі «газелі» та інший непотріб.

Парадоксально, але головна аудиторія, яку Бабенко і Єфименко жахають ростом цін, взагалі не їздить в маршрутках, а їздять за пенсійним посвідченням у тролейсбусах. Призводячи до того, що всі інші будуть змушені їздити на гівні…

Читати "Моя Київщина" у Telegram