#

Володимир Шандра (екс-голова Київської ОДА): Настав час боротьби ідей!

25.04.2019 16:32
Володимир Шандра (екс-голова Київської ОДА): Настав час боротьби ідей!

Вдало побудований, цілісний та ефектний медіа-проект забезпечив перемогу одному з кандидатів. Це, безумовно, сильний удар по звичних передвиборчих технологіях, що доводить – політика трансформується, змінюється. Багатьом штабам тепер доведеться переглянути й оновити свої "методички", якщо вони бажають залишитися на плаву.

Команди кандидатів ведуть агітацію в той спосіб, який, на їх погляд, максимально залучить виборців та принесе політичну перемогу. Яскраве шоу зробило президентом того, від кого немає чітких очікувань. Але скажу, чого б я точно не бажав бачити далі – це продовження політичного шоу. Залишається щиро вірити й сподіватися, що новий президент справді зможе еволюціонувати із медійної фігури у фігуру політичну.

Одним з головних тестів тут буде те, як саме він побудує свій діалог з олігархічними силами. На жаль, у реальному світі неможливо просто взяти і "перемогти", викреслити зі сценарію тих, хто контролює цілі національні галузі, медійний простір, політичні групи та фракції. Якщо новий Президент зможе не просто "домовитися" з українськими олігархами, а нав'язати їм свої правила гри, спираючись на власний рейтинг й кредит народної довіри, тоді можна буде говорити про нього як про політика, а не черговий олігархічний актив. Як великий, так середній і малий бізнес хочуть мати чіткі та непорушні правила гри.

Запровадження і дотримання таких правил допоможе зберегти суттєву частину підтримки, яку майбутній президент отримав на виборах. Бо підтримка і довіра – це те, що політики найшвидше можуть втратити. Прагматичні, виважені дії можуть стати таблеткою заспокійливого як для українського політикуму, так і суспільства загалом. 

Країна входить у передвиборчий процес парламентських виборів. Настав час боротьби ідей! Буде великим позитивом для держави, якщо такий тон політичної дискусії запровадить новообраний президент. Він має продемонструвати, що є проукраїнським главою держави, відкинувши усі звинувачення в протилежному. Без піару та шоу. Тільки раціональний підхід до тих надбань, що вже є у країні, в комплексі з новими звершеннями приведуть Україну до великих успіхів.

Читати "Моя Київщина" у Facebook