#

Які проблеми вирішуватиме Конгрес місцевих і регіональних влад при Президентові

Андрій Єрмак (керівник Офісу Президента)

04.06.2021 09:30
Які проблеми вирішуватиме Конгрес місцевих і регіональних влад при Президентові
Андрій Єрмак

Минулий пост був про місяць роботи, а сьогоднішній – про насичений день. Відбулося засідання Конгресу місцевих та регіональних влад. Атмосфера робоча, а результати будуть важливими для країни.

Конгрес – це найбільший майданчик в країні та найкоротший шлях до розв'язання місцевих і регіональних проблем. Участь Президента України в сьогоднішньому спільному засіданні Палати місцевих влад є тому підтвердженням. Президент також планує відвідати засідання Палати регіонів на наступному тижні.

Володимир Зеленський підкреслив, що реформа органів місцевого самоврядування пройшла лише перший етап. Але вже зараз ми можемо стверджувати про суттєве збільшення наповнення місцевих бюджетів. Вони збільшилися в рази.

Так, є проблеми. Наприклад, забезпечення районних бюджетів фінансовими ресурсами. Для їх вирішення маємо визначити формулу наповнення районних бюджетів. Потрібна додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам.

Офіс Президента України – у постійному контакті з Урядом і комітетами Верховної Ради. Із боку депутатського корпусу планується максимальне сприяння діяльності органів місцевого самоврядування в частині забезпечення фінансовими ресурсами місцевих бюджетів.

КМУ спільно з комітетами ВРУ планує ініціювати законопроєкти щодо оптимізації доходної частини місцевих бюджетів, зокрема й розширення бази оподаткування завдяки удосконаленню справляння плати за землю, податку на нерухоме майно, єдиного податку, податку на доходи фізичних осіб, транспортного податку та інші. Також планується удосконалити механізм розподілу міжбюджетних трансфертів на основі закріплених у Бюджетному кодексі України формул.

Плануємо збільшити норматив зарахування ПДФО до бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад. Для громад це питання надзвичайно важливим. Так само як і розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо адміністрування та контролю за сплатою місцевих податків і зборів.

Важливих питань багато. Саме ними й буде займатися Конгрес місцевих і регіональних влад при Президентові України на постійній основі.

Результативної роботи, панове конгресмени!


Читати "Моя Київщина" у Facebook