#

Якщо виборець бажає проголосувати в іншому місці, йому не потрібно змінювати прописку

Денис Лавровський (громадський активіст)

10.08.2020 09:50
Якщо виборець бажає проголосувати в іншому місці, йому не потрібно змінювати прописку

Безперечно позитивний момент вбачаю в тому, що тепер люди, які з поважних причин змушені були залишити свої домівки, зможуть взяти участь у виборах місцевих рад, які відбудуться 25 жовтня. Сотні таких виборців проживають у Гостомелі, Бучі, Ірпені… Вони вже роками живуть у нашому регіоні, Природно й дуже добре, що нинішнім законодавством їм надано право обирати голів ОТГ та депутатів саме там, де згадані люди фактично живуть, а не формально прописані. Тобто змінити місце голосування на Гостомель, Бучу чи Ірпінь.

Часто трапляються ситуації, коли людина не хоче прописуватися в Гостомелі чи Ірпені, але має там у власності житло. Це дає їй всі підстави зареєструватися й голосувати на місцевій дільниці. Подібне стосується не тільки людей, які змушені були виїхати, залишивши житло, зі Сходу України. Часті випадки, коли людина має житло, наприклад, у різних районах Київщини. Донедавна вона могла голосувати лише за місцем прописки. Тепер, якщо виборець бажає проголосувати в іншому районі, йому не потрібно змінювати прописку. Згідно з новим виборчим законодавством навіть свідоцтво про одруження є підставою для внесення до списків виборців. Звичайно, що це дуже зручно. Навряд чи хтось умисне одружуватиметься задля виборів, але все може бути.

Зауважу, що змінити місце голосування можна раз на 180 днів. Ясно для чого це зроблено. Аби нечесні виборці не могли перед голосуванням кілька разів змінювати різні адреси, щоб проголосувати на кількох різних дільницях. Це унеможливлює так звані виборчі "каруселі".

Загалом скажу, що це дуже добре, що всі вищезгадані зміни внесені до законодавства!

Наразі відділ ведення (ДРВ) виконавчого комітету Ірпінської міської ради знаходиться на 4-му поверсі за адресою вул. Тараса Шевченка, 2А, м. Ірпінь.

Заява може бути подана в паперовій формі особисто чи через уповноважену особу, або в електронній формі через сайт Державного реєстру виборців drv.gov.ua з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП).

Взагалі я раджу всім зробити собі електронний підпис. Він знадобиться не тільки для виборів. Зараз у світі загалом та Україні зокрема широко впроваджується процес деджиталізації. І це дуже зручно! Електронним підписом можна користуватися через електронний кабінет водія. Ним я часто користуюся, і скажу, що це дуже зручно. Електронний підпис можна отримати в акредитованих центрах сертифікації ключів (АЦСК). Наприклад, в АЦСК Приватбанку, Ощадбанку, Державної фіскальної служби, Державного підприємства "Дія" та інших. Якщо ви звернетеся до Інформаційно-довідкового департаменту Державної податкової служби, Міністерства внутрішніх справ України, Приватбанку, зможете отримати електронний підпис безкоштовно. Інші ж оформлюють електронний підпис від 100 до 200 грн. Наявність електронного підпису заощаджує мені багато сил і часу замість походів у податкову, банки і т. ін.

Звертаю увагу виборців на тому, що заява про зміну місця голосування може розглядатися до 15 днів. Тому наполегливо раджу всім, хто має намір змінити адресу голосування, зробити це якомога швидше, аби не вийшло так, що після заяви за 15 днів із якихось причин Вас не зареєстрували, але виправити ситуацію вже буде неможливо після 9 вересня. Раніше спостерігалася тенденція, що в останні дні подання заявок перед кабінетом реєстру виборців виникали довжелезні черги, оскільки це доволі довга процедура, а наші люди звикли все відкладати на останній день. Зараз у зв’язку із коронавірусним карантином медики настирливо радять утриматися від походів до кабінетів Державного реєстру виборців. Натомість можна з’ясувати своє включення до виборчого списку зателефонувавши у ДРВ, або ж  по інтернету через "Особистий кабінет виборця". Я до цього заходив і перевіряв свою реєстрацію. Це дуже легко й доступно. Пропоную зробити таку перевірку всім виборцям.

У разі виникнення якихось проблем зі зміною місця голосування чи просто консультацій з цього приводу пропоную свою допомогу. Можете до мене звертатися за:

електронною адресою: [email protected]

телефоном: +380 (98) 194 84 07

Читати "Моя Київщина" у Telegram