#

Організація масштабних заходів пробуджує мiсцеві елiти для вирішення проблем та розбудови рідного краю

Анатолій Присяжнюк (ексголова Київської ОДА)

23.08.2020 15:10
Організація масштабних заходів пробуджує мiсцеві елiти для вирішення проблем та розбудови рідного краю

Рівно дев’ять років тому у Вишгороді, на Київському водосховищі, стартував Чемпіонат водно-моторної "Формули-1". Такі змагання проводилися в Україні вперше і мали світове значення.

Інтерес до змагань був просто шалений. Телевізійна аудиторія Вишгородського етапу сягнула 500 мільйонів людей. Змагання транслювалися на понад 100 країн світу. А, власне, саму "Формулу 1" відвідали тоді близько 50 тисяч осіб.

Організатори та гонщики вважали український етап одним з найкращих, адже тут, окрім складної траси, були створені максимально комфортні умови для спортсменів та вболівальників. Відтоді ці змагання в Україні стали традиційними: "Формула 1" проходила у Вишгороді тричі. І це при тому, що за її проведення світові держави борються так само, як за Олімпійські ігри чи Чемпіонати з футболу. Адже це не лише імідж країни, а й залучення спонсорів, інвестиції, розвиток економіки.

Щоб отримати "зелене" світло на проведення цих змагань, ми провели у Вишгороді колосальну підготовчу роботу. Повністю реконструювали Набережну (сьогодні це одна з найулюбленіших локацій відпочинку мешканців), оновили лікарню, парки, сквери, алеї, відремонтували під’їзні шляхи, дорогу через місто, розширили міст на дамбі ГЕС.

Змагання тривали кілька днів, а оновлена інфраструктура залишилася для містян на роки. І наголошу, що жодної копійки бюджетних коштів на проведення "Формули" витрачено не було. Всі заходи проводилися винятково за кошти спонсорів та меценатів.

Багато скептикiв тоді казали: навіщо тобі все це. Та я розумiв, що організація такого масштабного заходу пробудить мiсцеву елiту для вирішення місцевих проблем та розбудови рідного краю. До речі, саме з такою метою в різних містах та районах Київщини – від Богуслава до Сквири, від Таращі до Поліського району ми проводили різноманітні культурно-масові заходи. Приділяли увагу дозвіллю дітей та молоді, популяризації здорового способу життя, розвитку спорту. Намагалися робити все для того, щоб життя людей в невеличкому селі не поступалося за комфортом і якістю місту.

Сьогодні мене запитують, чи повернуться перегони F1H2O в Україну? Скажу, що це справа не одного дня. Але якщо буде на те воля громади Київщини, конкретні кроки влади з розбудови області – то все цілком можливо.

Читати "Моя Київщина" у Facebook