#

Юлія Стрільник (журналіст): День української незламності та єдності

16.05.2018 06:06
Юлія Стрільник (журналіст): День української незламності та єдності

Щороку в третій четвер останнього місяця весни Україна відзначає День вишиванки. Цьогоріч свято припадає на 17 травня. Традиція його святкування досить нова. Започаткувала її в 2006 році студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. Дівчина запропонувала студентам обрати день і вдягнути всім разом вишиванки. Спочатку ідею підтримали деякі викладачі та кілька десятків студентів, а сьогодні це свято відзначають на всеукраїнському рівні й навіть за межами нашої держави.

Вишиванка – символ української сили духу, незламності та єдності. Для справжнього українця вона несе важливий зміст. Здавна у різних візерунках зашифровували важливі посилання та побажання. Наші пращури вірили, що вишитий одяг приносить щастя, здоров'я, хорошу долю. Тому так важливо було вишивати сорочки самостійно, а ще краще, щоб це робила рідна людина, яка бажає вам лише добра. Сорочки вважалися справжніми реліквіями і передавалися від покоління до покоління.

Сьогодні українська вишиванка – не лише національний одяг, а й модний світовий бренд. Відомі дизайнери часто використовують мотиви українського етнічного одягу у своїх колекціях. Та й українці тепер одягають цей предмет гардеробу не лише на свята, а й у повсякденному житті. Адже, погодьтеся, популярність вишиванки з кожним роком росте. Та й чому не підтримувати цю прекрасну традицію?

У День вишиванки проводиться безліч заходів та концертів, крім того кожного року організовують різноманітні флешмоби та встановлюють нові рекорди. Для прикладу, п'ятирічний ювілей свята був відзначений встановленням рекорду Гіннеса за кількістю людей у вишиванках в одному місці: на Центральній площі Чернівців зібралося понад 4000 людей у традиційному вбранні; минулого року у Львові приготували 16-метровий пляцок з національним орнаментом, який занесли до реєстру національних рекордів; цього року Дніпро планує створити "Найбільший вишитий вручну орнамент на банерній сітці"; а у Києві 19 травня пройде 20-й ювілейний мегамарш у вишиванках.

Нині для нас особливо важливі подібні свята, адже ми маємо показати всьому світові, що ми нація сильних, незламних людей, які люблять і вірять в Україну.  Що ж, надіємось, кожен житель нашої області долучиться до цього свята, що вже стало народним. Ми продовжуємо слідкувати за життям Київщини, а Ви готуйте вишиванки!

Читати "Моя Київщина" у Facebook