#

Жінки Макарівщини безкоштовно народжуватимуть у комфортних умовах та отримуватимуть кваліфіковану допомогу лікарів

Тетяна Семенова (заступниця голови Київської облради)

23.09.2020 14:30
Жінки Макарівщини безкоштовно народжуватимуть у комфортних умовах та отримуватимуть кваліфіковану допомогу лікарів

Учора, 22 вересня, в смт Макарів відбулося підписання угоди про співпрацю між КНП КОР "Київський обласний перинатальний центр" та КНП "Макарівська центральна районна лікарня".

Київщина, як і багато інших областей України, зіштовхнулася із проблемою закриття пологових відділень у центральних районних та міських лікарнях. Так вплинула на заклади друга хвиля медичної реформи, в яких за новими вимогами  контрактування з НСЗУ має бути не менше 250 пологів на рік, відповідні умови для породіль, необхідне обладнання, і головне – спеціалісти.

Вісім лікарень Київської області наразі не мають пологового відділення, а саме медзаклади у Ржищеві, Узині, Вишневому. Також цьогоріч були закриті пологові відділеня у Згурівській, Макарівській, Поліській, Таращанській, Березанській лікарнях.

В.о. голови Київської обласної ради Тетяна Семенова вважає, що так не повинно бути і усі жінки Київщини мають отримувати безкоштовний доступ до медичних послуг, кваліфікований супровід лікарів під час вагітності та можливість народити здорове покоління. Вивчивши всі можливості, переглянувши різні варіанти, очільниця облради дійшла висновку, що сьогодні такі умови може надати саме Київський обласний перинатальний центр.

Закриття пологового відділення – це болісна проблема для кожного населеного пункту, але ще більш болісно, коли на місцевому рівні жінкам небезпечно народжувати. Адже  не вистачає хорошого обладнання і головне спеціалістів.

Я думаю, що ми знайшли хороший вихід із цієї ситуації. Бо такої кваліфікованої допомоги, яку можуть отримати наші жінки в обласному перинатальному центрі, вони не отримають у жодній лікарні районного рівня.

Макарівщина розташована на відстані 50 кілометрів від Києва. До прикладу, якщо жінка отримує консультації лікарів перинатального центру чи має направлення від місцевого лікаря, її дорогу забезпечує екстрена медична допомога, де передбачені шляхи маршрутизації і певний час, за який повинна її доставити швидка.

У рамках угоди жінки Макарівщини матимуть змогу отримати консультації та нагляд медиків обласного центру, а також госпіталізацію вагітних, породіль та гінекологічних хворих.

Макарівська центральна районна лікарня підписала угоду з Київським обласним перинатальним центром. Підписання таких угод заплановано найближчим часом і з  іншими лікарнями, де не працюють пологові відділення.

Читати "Моя Київщина" у Facebook