#

19 квітня над Київщиною розірвався болід масою майже 300 кг

26.04.2023 15:00
19 квітня над Київщиною розірвався болід  масою майже 300 кг
Траєкторія падіння боліда

Міжнародна метеорна організація 24 квітня опублікувала звіт про падіння над Київщиною 19 квітня метеороїда діаметром півметра та масою 200-300 кг

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на звіт Міжнародної метеорної організації.

Частина боліда була зафіксована на великій відстані камерами Європейської болідної мережі (проєкт Астрономічного інституту Чеської академії наук, що діє в Словаччині у співпраці з Астрономічним інститутом Словацької академії наук) о 21:57 за київським часом, а все видовище тривало не більше 5 секунд. Також болід зафіксувала камера приватного проєкту AllSky7 в Угорщині, яка розташована в початковій школі Bаrdos Lajos у місті Фехердьярмат. Для дослідження також був залучене відео, отримане безпосередньо у Києві.

Світіння метеора почалося на висоті 98 кілометрів над Великою Димеркою, що за 10 кілометрів від міста Бровари Київської області.

Потім він пройшов безпосередньо над Києвом на висоті близько 80 кілометрів і продовжив рух на південний захід зі швидкістю 29 кілометрів за секунду.

Великий спалах стався на висоті 38 кілометрів. На цій висоті метеороїд з початковою масою 200-300 кілограмів розпався на безліч уламків і пил.

Уповільнення боліда після спалаху свідчить про те, що найбільші фрагменти, які утворилися, мали масу менше 1 кілограма.

Ще один яскравий спалах стався на висоті 32,5 кілометра, а інші менші спалахи відбулися на висотах 31, 30 і 29,5 кілометра.

Судячи з усього, лише дрібні їх фрагменти могли досягти землі. Залежно від їхніх розмірів і фактичних висотних вітрів, вони можуть знаходитися десь між містами Попільня, Романівка, Строків і Паволоч у Житомирській області.

Дослідники припускають, що два роки тому цей об'єкт вже наближався до Землі.

Нагадаємо, що на Київщині вночі, 23 квітня, мешканці спостерігали незвичне явище, ймовірно, північне сяйво.

Читати "Моя Київщина" у Telegram