#

Аграрії Київщини можуть отримати підтримку Фонду часткового гарантування кредитів

07.03.2024 20:51
Аграрії Київщини можуть отримати підтримку Фонду часткового гарантування кредитів
Фото з місця події

У Київській області аграрії можуть розраховувати на підтримку Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу Київської ОВА.

Нові можливості додаткового фінансування малих агровиробників розглянули під час круглого столу. Участь у заході взяв перший заступник голови КОДА Микола Бойко, голова асоціації фермерів Київської області Олександр Чубук, директор Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві Олег Приходько, начальник управління агропромислового розвитку КОДА Ліна Щуревич, аграрії, представники кампанії Міжнародної фінансової корпорації (IFC, Група Світового банку), комерційних банків та ТОВ "Агріаналітика".

Під час заходу учасники обговорили виклики, що постають перед агровиробниками внаслідок повномасштабного вторгнення рф на територію України. Мова йде про додаткове фінансування для поповнення оборотного  капіталу, відновлення інфраструктури та сільськогосподарської техніки, що була пошкоджена внаслідок ведення бойових дій, розмінування угідь тощо. 

Підтримка аграрного сектору — це запорука економічної стійкості та розвитку регіону. На Київщині наразі понад 200 малих агровиробників забезпечують населення продовольством та створюють нові робочі місця. Наша мета — не лише допомогти аграріям відчути впевненість у своїх можливостях, а й сприяти впровадженню додаткових фінансових ресурсів

— зазначив під час заходу Микола Бойко. 

Аби надати необхідну підтримку аграріям у січні 2024 року запрацював Фонд часткового гарантування  кредитів  у  сільському господарстві за підтримки Міністерства  аграрної  політики  та  продовольства  України,  Європейської  комісії,  Міжнародної фінансової  корпорації  (IFC,  Група  Світового  банку).

Агровиробники, які обробляють до 500 га та зареєстровані у Державному аграрному реєстрі (ДАР), можуть отримати кредит як для капітальних інвестицій, так і для поповнення обігових коштів. Банк кредитор соєю чергою отримує портфельні гарантії від Фонду, що покривають до 50% кредитних зобов’язань. 

Ця ініціатива поширюється на операції купівлі землі, охоплюючи придбання техніки і  обладнання, експлуатаційні витрати та диверсифікацію в секторах, таких як садівництво та тваринництво. Крім того, агровиробники мають можливість отримати вигідніші умови кредитування поєднавши дві програми: часткове гарантування за кредитами та часткову компенсацію процентів у рамках програми "Доступні кредити 5-7-9%". Фінансування під гарантії Фонду допоможе банкам більш впевнено кредитувати малих агровиробників, а агровиробникам надасть можливість стабільно розвивати свій бізнес.

Нагадаємо, що з початку року аграрії Київщини отримали понад 1 млрд грн кредитів на розвиток.


Читати "Моя Київщина" у Telegram