#

Агропідприємства Київщини "відмивали" гроші через масштабний конвертцентр (ФОТО)

22.05.2020 14:39
Агропідприємства Київщини "відмивали" гроші через масштабний конвертцентр (ФОТО)
Речові докази

Учора, 21 травня, Служба безпеки України викрила та ліквідувала діяльність міжрегіонального конвертаційного центру, у якому "обслуговувалися" агропромислові підприємства Київщини та інших областей країни

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на офіційний веб-сайт СБУ.

Варто зауважити, що за підрахунками експертів загальний обіг центру становить понад 200 млн грн. У межах досудового розслідування встановлено, що двоє організаторів конверцентру використовували реквізити понад 15 комерційних структур з ознаками фіктивності, зареєстрованих на підставних осіб. Клієнтами центру були підприємства з Київщини Житомирщини, Вінниччини, Миколаївщини, Черкащини, Чернігівщини та Хмельниччини.

Відомо, що бізнесмени купували частину сільгосппродукції для експорту за готівку у невеликих агровиробників. Згодом, для її легалізації організатори конверту укладали фіктивні угоди купівлі-продажу. Таким чином суми відшкодування з бюджету податку на додану вартість значно збільшувалися. Цей механізм давав змогу переводити велику кількість грошей у готівку. Організатори конверту отримували "комісію" за послуги залежно від суми "проконвертованих" коштів.

Правоохоронці провели дев’ять одночасних обшуків в офісах конвертцентру та підконтрольних структурах, а також помешканнях організаторів. У зловмисників вилучено бухгалтерську документацію, комп’ютерну техніку, що містить сформовані документи, чорнову бухгалтерію, печатки фіктивних підприємств, чекові книжки та банківські картки.

Наразі вживаються заходи для накладення арешту на рахунки фірм та майно фігурантів для відшкодування держбюджету завданих збитків.

Нагадаємо, що редакція інформаційного порталу "КиевВласть" офіційно заявила, що уся інформація, яку поширюють на Telegram-каналі під їхнім ім'ям, - фейкова.



Читати "Моя Київщина" у Facebook