#

Активіст представив проєкт відбудови громадського центру в Сквирській громаді (ФОТО)

02.01.2024 13:00
Активіст представив проєкт відбудови громадського центру в Сквирській громаді (ФОТО)
Проєкт

Ініціатор громадських проєктів Богдан Гдаль поділився проєктом відбудови громадського центру в селі Рогізни Сквирської громади

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на допис Богдана Гдаля.

Це споруда великого магазину, побудована в кінці 80-х, була майже готовою і так ніколи й не запрацювала. Вже понад 30 років вона стоїть пусткою. Богдан Гдаль разом із архітектором "Архіматики" Олександром Столовим розробили концепцію відновлення і перебудови цієї споруди.

Активіст зазначив, що суть не лише в тому, щоб формально відбудувати будівлю. А надати їй нових сенсів, і зробити так, щоб вона стала центром тяжіння та прикладом, як можна переосмислювати центри маленьких сіл і давати їм стимул для розвитку.

За задумом споруда має бути мультифункціональною. У ній хочуть розмістити як приміщення старостату, або адміністративні приміщення села (контора), так і приміщення, які надають послуги, можливості відпочинку і саморозвитку. У проєкті заплановане, наприклад, велике багатофункціональне приміщення для проведення подій, перегляду фільмів, проведення уроків, майстер-класів, зустрічей.

Також є ідея, аби там була мініпекарня, де щоранку б випікався хліб. Олександр Столовий запропонував в задній частині споруди влаштувати міні-готель на кілька місць, який би міг заробляти гроші, що і далі йшли б на розвиток села.

Архітектор обіграв тему старої липи в центрі Рогізни, яка є точкою тяжіння і пам'яткою природи. І запропонував посадити подібне молоде дерево прямо всередині споруди. Також, проєкт передбачає і реконструкцію всієї прилеглої території і центру села загалом.

Богдан Гдаль зазначив:

Наскільки це реально? Зараз споруда перебуває у запущеному стані, і у приватній власності. Зважаючи на те, що у нас війна, кошти йтимуть насамперед на постраждалі регіони і це село не в пріоритеті. Але, на мою думку, якщо буде єдність серед громади, а також серед місцевої влади, яка усвідомить і розумітиме цінність подібних будівель, все реально. Тим паче, сама ідея може стати об'єднавчим стимулом.

Нагадаємо, що Київщина продовжує залучати міжнародні інвестиції та реалізовувати масштабні проєкти, незважаючи на несприятливі обставини




Читати "Моя Київщина" у Facebook