#

Альпініст з Білої Церкви не може повернутися додому через карантин

05.04.2020 14:03
Альпініст з Білої Церкви не може повернутися додому через карантин
Фото з мережі Інтернет

Відомий білоцерківський альпініст Тарас Поздній та ще десять українців, які сходили на Еверест, застрягли у Непалі та вже більше тижня не можуть повернутися додому

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на допис Тараса Позднього у Facebook.

Звістка про закриття кордонів застала туристів, коли ті були у Гімалаях, поруч з Еверестом. До того часу, як вони змогли дістатися цивілізації у Непалі ввели карантин із забороною пересування по країні. Весь громадський і особистий транспорт та внутрішні перельоти перестали працювати. 

Відтак, українські туристи вже більше тижня не можуть повернутися додому. За словами Тараса Позднього, Україна поки допомагає лише обіцянками. Після повернення в місто Лукла українці почали шукати варіанти повернення додому. 

"Група у нас інтернаціональна: Україна, Росія, Німеччина, Латвія. Я зв'язався з нашим консулом, хлопці з російським. Так як в Непалі немає українського консульства, мене переправили спілкуватися з індійським. Паралельно я по своїм контактам пробиваю варіанти вильоту, аж до військового вертольота з хорошою знижкою. До речі, базова ціна у нього - 6000 дол/год. Але все впирається в офіційний запит від посольства. В результаті дізнаюся, що потрібно написати і роблю список групи. До цього часу ще спускаються туристи з гір і нас стає близько 30 з СНД з них 10 з України. Список відправляю в наше консульство і кажу, мовляв треба трохи переробити лист і відправити ще один", - розповідає альпініст.

У консульстві Тарасу відповіли, що єдина причина, чому по них ще не вилетіли, - відсутність бортів. У таку версію чоловік мало повірив та вирішив звернутися до консульства Росії.

"Євген швидко відповідає, запитує, який текст потрібен і відсилає лист з повним списком групи (в тому числі 10 українців, і по одному з німецьким і латвійським громадянством). Начебто все є, Непал дав добро і борт повинен прилетіти завтра. Але як завжди, якісь затримки з фінальним дозволом і ми відлітаємо через день. Відлітаємо чітко за списком від російського консульства (в аеропорт запускали по іменах)", - розповідає Тарас Поздній. 

Поки що влада Непалу надає туристам безкоштовне проживання і безкоштовну базову їжу. Вже з столиці країни Катманду чоловік вирішив знову зв'язатися з консулом України, який не зміг надати вичерпної відповіді, щодо подальших дій туристів.

"А хто нам повинен допомагати з поверненням? Враження, ніби консульство працює не на результат, а щоб не було формальних причин причепитися. Адже лист відправлено...", - обурюється альпініст.

"Мовляв є рейси Катару в Доху за 2000-5000 дол з людини. Але для нас це дорого. У той же час евакуаційні рейси в Європу літають фактично кожен день і за звичайними цінами. Тільки нас туди ніхто не бере… Ми не просимо про безкоштовні рейси, ми готові заплатити нормальну вартість перельоту і хочемо швидше повернутися в Україну. У чужій країні ми нікому особливо не потрібні, але не хочеться думати, що ми також не потрібні і в нашій рідній Україні", - додає Тарас Поздній.

Нагадаємо, що в місті Біла Церква на вулиці Таращанській в будинку сталася пожежа, в якій загинуло двоє чоловіків.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: