#

Апеляційний суд скасував рішення першої інстанції щодо незаконності скандальної забудови в Ірпені

29.05.2018 11:26
Апеляційний суд скасував рішення першої інстанції щодо незаконності скандальної забудови в Ірпені
ЖК "Парк-квартал Chehov" станом на квітень 2018 року

Згідно з постановою суду від 15 травня, Київський апеляційний адмінсуд скасував рішення суду першої інстанції, який в свою чергу скасував містобудівні умови та обмеження (МУО) забудови земельної ділянки по вул. Чехова, 27 у м. Ірпінь Київської області, на якій забудовник ТОВ "Орлан-Інвест Груп" зводить житловий комплекс "Парк-квартал Chehov"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Наші Гроші".

У 2012 році Ірпінська міська рада передала на 5 років в оренду комунальному підприємству «Ірпіньжитлоінвестбуд» ділянку площею 1,5 га по вул. Чехова, 27 під багатоповерхове житлове будівництво. Того ж року «Ірпіньжитлоінвестбуд» передало цю землю в суборенду ПП «Білдгрупменеджмент» на 5 років.

У 2016 році ПП «Білдгрупменеджмент» уклав з ТОВ «Орлан-Інвест Груп» договір про спільну діяльність у будівництві багатоповерхових житлових будинків. Тоді ж виконком Ірпінської міської ради видав МУО, в яких цільове призначення ділянки вказане як багатоповерхове житлове будівництво. В МУО видавник послався на Генплан міста, затверджений 20.12.2012, та на План зонування території, затверджений 27.06.2013.

В подальшому Києво-Святошинська прокуратура звернулася з позовом до виконкому Ірпінської міськради та її відділу містобудування та архітектури, щоб скасувати МУО, оскільки, за даними прокуратури, МУО, які були видані «Орлан-Інвест Груп», не відповідають Генплану та Зонінгу. Згідно з першим документом, ділянка у 1,5 га – територія медичних центрів, з другим – перспективна лікувальна зона. Тобто, міськрада вирішила, що спірна ділянка призначена для громадської забудови, а не житлової. У січні цього року Київський окружний адмінсуд зайняв бік прокуратури.

Водночас, колегія суддів встановила, що згідно з Кадастровою картою, ще з 19.09.2012 цільове призначення спірної ділянки є будівництво і обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Апеляція також зазначила, що передача ділянки в оренду відбулася 06.09.2012. А Генплан та Зонінг міськрада затвердила пізніше – 20.12.2012 та 27.06.2013, тобто землю передали до затвердження обох документів, і її надали у користування згідно з цільовим призначенням, що на той момент не суперечило функціональному призначенню у зв’язку з відсутністю Плану зонування.

Колегія суддів вирішила, що Генплан та Зонінг не врахував рішення про передачу 1,5 га під житлову забудову, і джерелом виникнення спору стала непослідовність рішень міськради щодо розміщення на одній і тій самій ділянці об’єктів забудови. Апеляція зазначила, що спочатку Ірпінська міська рада на підставі чинного на той момент законодавства передала в оренду землю для будівництва багатоквартирного житлового будинку, проте, через певний проміжок часу надала перевагу громадській забудові перед житловою, не припиняючи при цьому орендні відносини, не змінюючи цільового призначення ділянки та продовжуючи отримувати орендну плату.

Апеляція також встановила, що спірні МУО в період своєї дії дали можливість «Орлан-Інвест Груп» розпочати будівництво житлового будинку, а згідно з Майновим реєстром, фірма зареєструвала незавершене будівництва ЖК з готовністю 40%. Як зазначила апеляція, прокуратура не спростувала виникнення майнових інтересів «Орлан-Інвест Груп», які доцільно зберегти, так само як і не було доведено, що станом на 2018 рік пріоритетним для жителів громади Ірпеня залишається потреба у спорудженні на спірній земельній ділянці медичних центрів.

За таких обставин, на думку колегії суддів, матеріали справи не свідчать про очевидне порушення інтересів суспільства. В результаті апеляція скасувала рішення суду першої інстанції.

На сайті ЖК «Парк-квартал Chehov», «Орлан-Інвест Груп» називає себе компанією №1 серед забудовників Ірпеня. Також зазначається, що комплекс розташований в парку «Центральний».

Засновниками ТОВ «Орлан-Інвест Груп» є Тетяна Грищенко та Антон Мирончук, який керує фірмою. За даними ірпінських активістів, Мирончук є помічником мера Ірпеня Володимира Карплюка. Щоправда, на сайті Ірпінської міськради відсутня інформація про помічників міського голови. Карплюк називав забудовника ТОВ «Орлан-інвест груп» «другом та партнером». У 2015 році Мирончук балотувався до Ірпінської міськради від партії Карплюка «Нові обличчя», але не пройшов. «Орлан-Інвест Груп» потрапляв в будівельні скандали.

У 2016 році Генпрокуратура провела обшуки у Карплюка та в мера сусідньої Бучі Анатолія Федорука в справі про незаконне відчуження майже 900 га лісу під Києвом. Родини Карплюка і Федорука пов’язані спільним будівельним бізнесом.

У минулому році прокуратура повідомила, що Карплюка підозрюють у створенні злочинної організації, заволодінні чужим майном, фіктивному підприємництві, підробленні документів.

Бенефіціаром «Білдгрупменеджмент» є Катерина Панчук. У 2014 році фірму очолював Олексій Пєший. Його батько Валерій Пєший у 2010-2015 рр. був депутатом Ірпінської міськради від ВО «Батьківщина». Він також очолював Ірпінський відділ земресурсів. ЗМІ повідомляли, що Валерій Пєший та Олексій Пєший були причетні до розкрадання земель в Ірпені.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: