#

Археологи розкопали артефакти III-XI століть під час дослідження могильника у Рокитнянському районі (ФОТО)

31.08.2023 10:20
Археологи розкопали артефакти III-XI століть під час дослідження могильника у Рокитнянському районі (ФОТО)
Фото з місця подій

Археологи розкопали артефакти III-XI століть під час дослідження могильника у Рокитнянському районі, а саме на правому березі річки Рось 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на НАН України.

Науковці цього літа продовжили вивчати археологічний комплекс "Острів Сухоліси". Розкопки проводили на місці унікального ґрунтового могильника, який залишила група західнобалтських мігрантів XI ст.

Там також розташовані поселенські пам’ятки ранньослов’янського та пізньоримського часу, раннього залізного віку і доби бронзи. А на протилежному боці річки Рось - давньоруське городище й відкрите поселення XI-XIII та XVIІ-XIX ст. в урочищі Старі Сухоліси.

Цього літа відбувся сьомий польовий сезон розкопок. Його присвятили вивченню північно-східної та центральної частин пам’ятки. Дослідники розкопали територію площею 300 кв. м.

Але оскільки територію пам’ятки використовують як сільськогосподарські угіддя, це вкрай негативно вплинуло на збереження поховальних комплексів. Частина поховань пошкоджені оранкою та пограбовані.

За два місяці вчені знайшли 12 середньовічних поховальних комплексів і понад 20 різночасових об’єктів (переважно черняхівської культури III-V ст.).

Археологи виявили залишки кількох гробовищ (5 комплексів) у вигляді фрагментів трухлявої деревини і тліну. У трьох комплексах були залізні цвяхи, якими забивали кришки трун.

В одному з поховань, окрім решток поховальної споруди, знайшли горілу напівколоду, орієнтовану довгою віссю в тому ж напрямі, що й небіжчиця. Також там були предмети, пов’язані з процесами переходу балтського анклаву від язичництва до християнства.

Принципи поховання у гробовищах різняться. Усі покійники лежали головами, направленими на різні частини світу. П’ять поховань належали дорослим чоловікам, два - жінкам, ще п’ять - дітям.

У могилах чоловіків були елементи озброєння: у трьох комплексах знайшли залізні сокири з опущеним лезом, двома боковими щекавицями та подовженим вирізним обухом. Цей тип є наймасовішим для Східної Європи у ХІ-ХІІІ ст.

Цікавою знахідкою став давньоруський гончарний горщик першої половини XI ст. Такий вперше знайшли у похованні. Окремі фрагменти й розвали подібних посудин трапляються в культурному шарі пам’ятки з 2019 року. Вони, ймовірно, свідчать про певні поминальні ритуали.

Втім найяскравішою знахідкою став інвентар жіночих поховань, заявляють археологи.

Науковці зазначили:

Цього сезону виявлено вже шосту виту шийну гривну типу "Totenkrone" ( "корона смерті"). Імовірно, подібні предмети мали не лише економічне, а й певне сакральне значення. Можливо, їх слід інтерпретувати як посаг молодих жінок, наділений їм батьками, що посідали вагоме майнове й соціальне становище в суспільстві прусів і ятвягів.

Вони зазначають, що у могилах жінок також були елементи одягу та прикраси. А саме - невеличка підковоподібна фібула зі спіралеподібними закінченнями, бронзовий ланцюжок, бубонці, різноманітні скляні намистини, бронзові пронизки та спіральки, браслет із зооморфними закінченнями, витий перстень.

Археологи кажуть:

Уперше зафіксовано трапецієподібну підвіску з тонкого листа бронзи вкритого шаром білого металу. Траплялися й побутові предмети - наприклад, пряслиця з овруцького шиферу. В одному похованні залізний ніж містився у дерев’яному футлярі з бронзовими конструктивними елементами. В іншому - біля ніг спочилої зафіксовано рештки дерев’яного відра: окислені фрагментовані залізні оковки й вушка.

Усі матеріали з жіночих поховань археологи датують у межах XI ст.

Нагадаємо, що у міжнародному відправленні, яке громадянин з міста Ірпінь направляв до Канади, митники виявили мідний амулет  у вигляді колеса VI-IV ст. до н.е.

Під Києвом знайшли артефакти ІІІ-ХІ століть і поховання із "короною смерті" (фото)

Під Києвом знайшли артефакти ІІІ-ХІ століть і поховання із "короною смерті" (фото)

Під Києвом знайшли артефакти ІІІ-ХІ століть і поховання із "короною смерті" (фото)

Читати "Моя Київщина" у Telegram