#

Біла Церква проведе дослідження щодо перепоховання останків німецьких військових

14.06.2023 20:00
Біла Церква проведе дослідження щодо перепоховання останків німецьких військових
Старе фото костелу

У Білій Церкві проведуть дослідження щодо перепоховання останків німецьких військових та полонених часів Другої світової війни

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу Білоцерківської міськради.

Як зазначив історик Євген Чернецький, ця подія є особливою. Дослідження проводитимуть біля костелу Святого Іоанна Хрестителя та гімназії №11.

Дозвіл на проведення цих робіт було надано Міністерством культури та інформаційної політики України. Партнером зі сторони держави у цьому питанні є спеціалізоване підприємство "Пам’ять і Слава", генеральним директором якого є Родіон Гамзаєв. Фахівці даного підприємства проводили такі роботи неодноразово.

Євген Чернецький зазначив, що частина кладовища на Замковій горі була виявлена та знищена ще під час археологічних досліджень кінця 70-х початку 80-х років минулого століття. На той момент культури поводження з похованнями німецьких вояків  у радянського союзу не було, тому із знайденими останками поводилися неналежно.

Наразі залишилася смуга поховань від костьолу до Замкових провулків, а також у місці сучасної огорожі костелу. З боку краєзнавчого музею та пам’ятника Я. Мудрому поховання втрачені через проведення колишніх розкопок та прокладання комунікацій. А ось коли проводилися розкопки старовинного храму у 2011 році – вже проводилася ексгумація тіл, на які натрапили археологи. Останки були передані на перепоховання.     

На жаль, роботи на другій  локація у районі школи №11 будуть важчими, оскільки там не залишилося чітко визначених місць. 

Нагадаємо, що 13 червня виконком Білоцерківської міськради ухвалив низку важливих рішень.

Читати "Моя Київщина" у Facebook