#

Броварські школи закупили сумнівні молочні продукти за завищеною ціною

14.02.2020 09:15
Броварські школи закупили сумнівні молочні продукти за завищеною ціною
фото з мережі Інтернет

У січні 2020 року всі дошкільні заклади Броварів підписали з ТОВ "Переяслав – молокопродукт" угоди на закупівлю масла за ціною 180 грн/кг, а молоко, масло і сметана не відповідають установленим вимогам якості

Про це повідомляє "Моя Київщина" з посиланням на "Стопкор".

Шкільні тендери: щороку лише в Броварах недобросовісні чиновники та підприємці "об’їдають" дітей на десятки мільйонів гривень. І, попри значну увагу з боку активістів та правоохоронців, не збираються зупинятись. Як вкрасти 200 тисяч лише на одній закупівлі? Новий "лайфхак" від Броварського управління освіти.

За оцінкою аналітиків руху "За чесні закупівлі", лише торік з бюджету Броварів на шкільному харчуванні було виведено 30 мільйонів гривень.

Здавалося б, численні публікації на цю тему в медіа та оголошена очільниці УОН у 2019-му прокуратурою Київської області підозра в розтраті бюджетних коштів мали б угамувати ненажерливих освітян.

"Але ні, апетити тільки зростають. Не встиг розпочатись новий бюджетний рік, як броварські садочки наввипередки почали змагатися за "найпочесніше" звання головного корупціонера в освіті", - зазначає координатор руху "За чесні закупівлі" Роман Сімутін.

Зауважимо, Броварське управління освіти є найбільшим покупцем переяславської молочної продукції – аж на 39,4 млн грн, не враховуючи окремі закупівлі шкіл.

І це попри більш ніж сумнівну якість товару. Як нам стало відомо, у Чернігові провели перевірку молочної продукції з Переяслава та виявили, що молоко, масло і сметана не відповідають установленим вимогам якості. Аналогічні висновки щодо небезпечності переяславської молочної продукції оприлюднив і Центр експертиз "Тест".

Цікаво, що минулорічний лідер броварського антирейтингу закупівель, директор ЗОШ №2 Валерій Кащеєв, який ще у січні 2019 року купував масло у цього ж виробника за ціною 184 грн/кг, цього року вирішив відмовитися від послуг свого «чесного» партнера та уклав договір з іншим постачальником за ціною 155 грн/кг.

Утім, і це не найнижча можлива ціна. Броварська школа №9, яка торік мала найнижчий рейтинг корупції з-поміж освітніх закладів міста, уклала договір на постачання аналогічного масла за ціною 145 грн/кг. Проте й у цій "діжці меду" є своя "ложка дьогтю": постачальником обрано постійного фігуранта наших антикорупційних розслідувань – ТОВ "Руол Стандарт".

Нагадаємо, це підприємство входить до трійки антилідерів за кількістю укладених додаткових угод, за якими ціну продуктів завищують у кілька разів. ТОВ "Руол Стандарт" також "прославилось" тим, що з порушенням принципів чесної конкуренції виграло сумнівний рибний тендер на майже 4 мільйони від усе того ж Броварського управління освіти.

ТОВ "Руол Стандарт" входить до трійки антилідерів за кількістю додаткових угод

І насамкінець – трохи статистики з арифметикою. Загалом у січні 2020-го освітні заклади Броварів уклали договорів на постачання 8 тон масла за ціною 180 грн/кг. Різниця між цією вартістю та адекватною ринковою ціною 155 грн/кг становить 25 гривень на кожному кілограмі. У сумі – 25 * 8 000= 200 000 грн. 200 тисяч наживи – лише на одному продукті й лише за один місяць.

Нагадаємо, що на Бориспільщині незабаром розпочнеться будівництво заводу за 13 млн євро.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: