#

Бучанську ОТГ визнали неспроможною забезпечувати власні потреби (ФОТО)

14.09.2019 12:12
Бучанську ОТГ визнали неспроможною забезпечувати власні потреби (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

Стало відомо, що утворена Бучанська ОТГ не визнана Кабінетом Міністрів України у новому складі

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із посиланням на "04597".

Про це йдеться у листі міністерства фінансів України "Про особливості складанння проекту місцевого бюджету на 2020 рік", який днями був розісланий місцевим радам.

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

Зокрема, в додатку № 5 до листа і міститься інформація про Бучу.

Якщо проаналізувати за відкритими данними бюджет Бучі за останні кілька років, стає очевидним, що Буча є дотаційним містом. Тобто, неспроможним забезпечити власні потреби, не кажучи вже про потреби сіл, які можуть увійти в Бучанську ОТГ.

Так, у 2017 році м. Буча отримала дотацію (підтримку) з державного бюджету в сумі 1 мільйон гривень. У 2018-му - майже 4 мільйони, а у 2019-му (поточному) -  майже 9 мільйонів.

У 2019 року м. Буча в бюджетному розумінні набула статусу об’єднаної територіальної громади, але по факту продовжує залишатись дотаційною. 

Прогнозована дотація на 2020 рік, за даними Мінфіну, становить майже 9 мільйонів гривень. Саме стільки потрібно місту Буча, щоб там виплачувалися зарплати бюджетникам, у школах було тепло і "не лягло" комунальне господарство.

Дана ситуація явно порушує логіку децентралізації, яка спрямована на формування фінансово самодостатніх громад. І якщо раніше формування Бучанської ОТГ могло відбуватися під інтереси Анатолія Федорука. Він умів із селищними головами домовитися й у високих кабінетах задобрити. То зараз, як видно з нової регіональної політики, дивляться у першу чергу на цифри спроможності. Простіше кажучи, сьогодні Федорук є - завтра не буде. А нові громади формуються на десятиліття або й століття вперед. І вони мають бути логічно сформованими і фінансвово спроможними. 

У контексті Приірпіння дана ситуація стосуватиметься в першу чергу Ворзеля. І Кабмін більш ніж чітко сказав: Бучанська ОТГ не визнана Кабміном в частині приєднання Ворзеля.  

Ворзель має залишитися з Ірпенем. Він і так адміністративно та інфраструктурно пов'язаний з Ірпенем довгі десятиліття. Але головне тут інше. Ірпінь є фінансово не просто самодостатнім, Ірпінь дотує державний бюджет. Тобто, якщо Бучі держава додає 8-9 мільйонів для виживання, то з Ірпеня, навпаки, 12-15 мільйонів вилучає до держбюджету. (В Ірпені зареєстровано майже 10 тисяч підприємств, фірм і компаній різного рівня.) Таке підняття частини грошей нагору називається горизонтальне вирівнювання, коли багатші громади підтримують менш спроможні. 

Також нагадаємо, що вісім населених пунктів у Фастівському районі об’єдналися у Кожанську селищну об’єднану територіальну громаду.

 

 

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: