#

Бюджет на будівництво дитсадка у Гатному безпідставно зріс з 68 до 200 млн грн

24.12.2019 17:50
Бюджет на будівництво дитсадка у Гатному безпідставно зріс з 68 до 200 млн грн
Тарас Мельник

Нещодавно стало відомо, що кошторис зведення дитячого садка у селі Гатному Києво-Святошинського району, який взялась будувати фірма священнослужителя Тараса Мельника, зріс утричі

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Главком".

У дописі зазначається, що місцева сільська рада на початку березня 2018 року оголосила переможцем тендеру компанію священнослужителя Тараса Мельника "Проєктно-будівельний Альянс". Тоді сторони зійшлися на ціні 68 млн грн. Підрядник зобов’язувався звести на вул Космонавтів у Гатному дитячу установу на 280 місць.  Згодом Гатненська сільська рада без конкуренції провела два додаткові тендери щодо будівництва того ж дошкільного закладу. Підряднику додали ще 124 млн грн на зведення дитсадка. Замовник пояснив суттєве підвищення ціни тим, що 68 млн грн, визначених на тендері 2018 року, вже недостатньо для того, щоб звести відповідну установу.

У жовтні сільська рада додала підряднику ще 33 млн грн на додаткові роботи щодо будівництва цього ж дитсадка з огляду на те, що в проєкті нібито не врахована частина робіт, без яких неможливо завершити будівництво об’єкта, а саме роботи з прокладання зовнішніх інженерних мереж та благоустрою. 16 грудня сільрада повідомила про намір укласти додаткову угоду з тією ж компанією на будівництво уже згаданої установи. Знову відбулося коригування проєктно-кошторисної документації у бік суттєвого збільшення. Тепер зведення дитсадка оцінюється у майже 200 тис грн, а терміни завершення зведення об’єкта зсунулися до 2021 року.

Нагадаємо, що на 1 січня 2018 року Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України визначило опосередковану вартість будівництва об’єктів соціального призначення. За розрахунками міністерства, створення одного місця в дитсадку має вартувати в середньому 127 тис грн. У випадку з дошкільною установою у Гатному ціна одного місця обійдеться у 685 тис грн.

Громадська організація "Трипільський край", яка досліджувала цю закупівлю протягом двох років, зазначила, що сільрада не мала права проводити дві переговорні процедури на загальну суму 124 млн грн. На їх думку, змінилася лише вартість, інженерні рішення – ні, тому фактично необхідність додаткових робіт була відсутня. Також громадська установа наголошує, що засновниками та контролерами  компаній  "Проєктно-будівельний Альянс" та "Іствуд-Україна" (остання брала участь у минулорічному тендері, коли переможцем визначили першу) є одні й ті самі особи – Мельник Тарас та Шарапова Катерина.  Підтвердженням є те, що Державна аудиторська служба визнала, що учасники – пов’язані особи і рекомендувала Гатненській сільраді відхилити переможця.

У дописі також наголошується, що Тарас Мельник є засновником не тільки двох компаній, які розіграли між собою тендер, а й співзасновником "Релігійної громади Української ПЦ Київського патріархату парафії Святого Миколая Чудотворця на Татарці у Шевченківському районі міста Києва". А також настоятелем Свято-Миколаївського храму Православної церкви України на Татарці.

Також нагадаємо, що депутати Білоцерківської міськради затвердили проєктно-кошторисну документацію щодо ремонту будівлі Центру надання адміністративних послуг у сумі понад 76 млн грн, що раніше не повинна була перевищувати 50 млн.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: