#

Через 80 років п'ять листів остарбайтерів із Броварів знайшли своїх адресатів

11.05.2023 09:50
Через 80 років п'ять листів остарбайтерів із Броварів знайшли своїх адресатів
Фото з місця подій

У Броварському краєзнавчому музеї відбулася зустріч під назвою "НепрOSTI листи", під час якої директор Макарівського районного історико-краєзнавчого музею Віталій Гедз привіз 90 листів остарбайтерів із Броварів

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на видання "Трибуна-Бровари".

Віталіє Гедз є автором проєкту "НепрOSTI листи" та адміністратором Всеукраїнської кампанії  "Пам’ять нації".

Він розповів:

У мене з колегою – директором вашого краєзнавчого музею Ігорем Крепаком, виникла ідея в перші травневі дні провести зустріч із рідними остарбайтерів із Броварів. Для цього волонтери нашої групи вивчали листи з державного архіву Київської області і їх відбирали. Волонтер Олександр Резніченко складає списки, хто кому, коли і куди писав, ми зв’язуємося з керівниками місцевих музеїв і передаємо копії листів. Потім на місцях волонтери шукають рідних і близьких остарбайтерів.

Тож вдалося передати п'ять копій листів родичам броварчан, яких під час Другої світової війни фашисти вивезли до Німеччини.

Інші 85 листів, які привіз Віталій Гедз у Бровари, залишаться в краєзнавчому музеї. До того часу, поки по них не прийдуть рідні.

Подібна ініціатива проводиться не вперше. У 2018 році волонтери проєкту "НепрOSTI листи" передали листи від остарбайтерів у с. Русанів. Планували передати і в с. Красилівка і Світильня, проте повномасштабне вторгнення росії призупинило роботу волонтерів. Однак зараз вони намагаються поновити роботу і провести такі ж заходи, як у Броварах, і в селах Броварського району.

Нагадаємо, що вихованці учнівського лісництва у Броварах висадили "Алею Незламності".

Читати "Моя Київщина" у Telegram