#

Через мажоритарного нардепа від Київщини олігарх Жеваго може втратити бізнес - ЗМІ

16.09.2019 08:45
Через мажоритарного нардепа від Київщини олігарх Жеваго може втратити бізнес - ЗМІ
Олександр Дубінський

Народний депутат від одного з округів Київщини Олександр Дубіський підтримав сумнівний законопрект №1210, за яки податок на видобуток руди сплачуватиметься не лише на видобуту руду, а й на гоовий перероблений продукт 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Апостроф".

Через резонанс, який виник у бізнесових колах, 12 вересня комітет з фінансових питань зібрав конференцію, на якій обговорювався законопроект. Крім членів комітету і журналістів, були присутні представники (і навіть власники) всіх до єдиного провідних видобувних і переробних руду підприємств, профільних асоціацій, представники консалтингових і дослідницьких компаній, аналітичних центрів та навіть вчені - всього близько сотні чоловік.

Також на конференції з'ясувалось, що відповідальним за виконання законопроекту є заступник голови комітету з фінансових питань Олександр Дубінський, який і провів сам захід. 

"Ми, як галузь - і металургія, і гірники, ніколи не розраховували на якісь пільги та інші преференції. Тому що ми конкуруємо на західних ринках, де через пільги є дуже хороша "можливість" потрапити під субсидіарні розслідування. Тому нам не потрібні пільги, а потрібна грамотна промислова і податкова політика. Держава повинна подивитися на інші країни, в тому числі ті, з якими ми конкуруємо, і як це відбивається на конкурентоспроможності нашого товару. Щоб не призвести до того, що через різке зменшення конкурентоспос обності, ми продамо менше і в результаті держава отримає менше ", - закцентував Каленков.

Подібною думкою щодо використання світового досвіду висловив і власник виробника залізорудної сировини Ferrexpo Костянтин Жеваго. За його словами, експеримент з підвищенням ренти, який сьогодні запланували депутати, не відповідає прийнятим у світі практикам, негативно позначиться на бізнес-кліматі і подасть негативний сигнал інвесторам.

"Ми повинні подивитися на кращі практики і ними користуватися. Ми тут (на світовому ринку руди, - "Апостроф") не встановлюємо правила, ми слідуємо тим, які існують в світі. Ми представляємо на світовому ринку реально 4-5% обсягів виробництва. 95% - це Бразилія, Швеція, Канада, США, Австралія. Відповідно, ми повинні в цій ситуації пристосовуватися. Будьте люб'язні, народні депутати, вивчіть світову практику і порівнюйте, зі світовою: шведське законодавство, американське, канадське, австралійське. у країнах кредібільних , з якими ми конкур руем. Зміни в закон, які ви намагаєтеся внести, не існує ні в одній країні світу. Якщо ви хочете, як народні депутати, отримати нобелівську премію в сфері економіки, то у вас це навряд чи вийде з однієї простої причини - все хороше вже давно винайдено ", - зазначив Жеваго.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян розповів, що в цілому ініціатива депутатів отримати додатковий прибуток цілком зрозуміла. Однак у випадку з підвищенням ренти вони ризикують, умовно кажучи, вбити курку, яка несе для бюджету золоті яйця.

Нагадаємо, що обраний у 94 окрузі мажоритарник Олександр Дубінський увійшов до комітету фінансової, податкової та митної політики при Верховній Раді та став її заступником.

 

 

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: