#

"Чорні археологи" на Київщині зробили 5 тис копанок в городищі князівських часів

30.11.2021 16:00
"Чорні археологи" на Київщині зробили 5 тис копанок в городищі князівських часів
Фото з місця події
Зловмисники розрили городище літописного міста Торчеськ на Київщині, шукаючи предмети старовини
Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на сторінку “Спілка археологів України / The Ukrainian Association of Archaeologists” у Facebook.

За допомогою квадрокоптера вдалося встановити, що зловмисники зробили 5156 окремих копанок на 28 гектарах пам’ятки археології національного значення городища Ольшаниця в урочищі Шаргород.

Це городище – залишки літописного Торчеська, однієї з регіональних столиць Київської землі князівських часів. Наразі його територію використовують як сільськогосподарські угіддя біля села Ольшаниця на півдні Київщини (у Пороссі).

У Спілці археологів України зазначили:

Щороку навесні та восени, щодня на різних археологічних пам’ятках практично по усій території України можна побачити людей з металодетекторами. Вони "видобувають" з культурного шару металеві предмети, висмикуючи їх з історичного контексту пам’ятки та позбавляючи нас можливості у майбутньому дізнатись про людей, які жили тут.

Міністерство культури та інформаційної політики України та Національну поліцію України просять увагу на ці цифри.

Нагадаємо, що 29 листопада на території Білоцерківського та Фастівського районів відкрилися поліцейські станції, на службу до яких вже заступили офіцери.

Читати "Моя Київщина" у Facebook