#

Депутати КОР просять внести зміни до закону про вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті

08.12.2023 09:00
Депутати КОР просять внести зміни до закону про вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті
Фото з місця подій

Депутати Київської обласної ради VIІI скликання проголосували за звернення до Верховної ради України та Кабінету Міністрів України щодо необхідності внесення змін до Закону України "Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу КОР.

Звернення озвучила депутатка облради Марія Шевченко.

Пропонується внести зміни до Закону у частині визначення порядку надання борця за незалежність України у XX столітті на загальнодержавному рівні. Це дозволить забезпечити рівний доступ до статусу для всіх осіб, які мають право на його отримання, незалежно від місця їх проживання.

У зверненні йдеться:

Борці за незалежність у ХХ столітті боролися за створення суверенної Української держави. Вони зазнавали репресій з боку російського та радянського режимів, але не здавались. Їхня боротьба була довгою та важкою, але вона призвела до здобуття Україною незалежності у 1991 році.
Саме ці люди вибороли для України незалежність і саме їх справу продовжують наші військові, які зараз боряться за збереження територіальної цілісності України. Їхня боротьба засвідчує, що український народ готовий захищати свою свободу та незалежність до останнього подиху.

Прийняття цього закону було спрямовано на визнання учасників боротьби за незалежність України у XX столітті головними суб'єктами боротьби за відновлення державної незалежності України. Цей Закон також спрямований на визнання нагород та військових ступенів борців за незалежність України у XX столітті, визначення напрямів державної політики щодо відновлення, збереження та вшанування національної пам'яті про боротьбу та борців за незалежність України у XX столітті та встановлення відповідальності за порушення законодавства про статус борців за незалежність України у XX столітті.

Депутати додають:

Місцеві ради, задля вшанування борців за незалежність України у XX столітті, затверджують своїми рішеннями порядки надання статусу борця за незалежність України у XX столітті, які діють на їх території та, як правило, відрізняються один від одного. Ми вважаємо, що порядок надання цього статусу повинен бути єдиним і загальнодержавним. Це дозволить забезпечити рівний доступ до статусу для всіх осіб, які мають право на його отримання, незалежно від місця їх проживання.
Саме тому ми звертаємось з пропозицією внести зміни до Закону, оскільки на сьогодні у ньому не визначено, на підставі яких документів та у який спосіб підтверджується участь вищезазначених осіб у боротьбі за незалежність України у XX столітті.

У КОР вважають, що при підготовці проєкту змін до Закону в частині визначення порядку надання статусу борця за незалежність України у XX столітті необхідно враховувати такі фактори:

  • Визначення переліку документів, які можуть бути доказами участі особи у боротьбі за незалежність України у XX столітті. Цей перелік повинен бути максимально широким, щоб врахувати всі можливі варіанти документального підтвердження участі особи у боротьбі.
  • Запровадження єдиних критеріїв оцінки документів, які підтверджують участь особи у боротьбі за незалежність України у XX столітті. Це дозволить забезпечити об’єктивність та неупередженість процедури надання статусу.
  • Запровадження механізму оскарження рішень про надання або відмову у наданні статусу борця за незалежність України у XX столітті. Це дозволить захистити права осіб, які вважають, що їх права порушені.

Депутати зазначають, що внесення змін до даного закону є важливим кроком у напряму забезпечення справедливого та рівного доступу до цього статусу для всіх осіб, які мають право на його отримання і це дозволить запобігти дискримінації осіб, які звертаються за наданням статусу, прискорити процедуру його надання.

І додають:

Окремо хочемо наголосити на важливості збереження та вшанування пам'яті борців за незалежність України, незважаючи на те, в який період вони боролися за нашу свободу. Їхній вклад у становлення та розвиток української державності є неоціненним.
Ми просимо розглянути наше звернення та вжити необхідних заходів для внесення змін до Закону України "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у XX столітті" у частині визначення порядку надання статусу борця за незалежність України у XX столітті.

Нагадаємо, що КОР підтримала ініціативу щодо позбавлення державних нагород осіб за виправдовування збройної агресії рф.

Читати "Моя Київщина" у Facebook