#

Дітей без щеплень не пускатимуть до шкіл та садків

15.08.2019 08:40
Дітей без щеплень не пускатимуть до шкіл та садків
Фото з мережі Інтернет

В Україні дітей, які не матимуть обов'язкових щеплень, не будуть допускати до навчання в садках та школах

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку Департамент охорони здоров'я Київської ОДА у Facebook.

Це заявили глава Міністерства освіти й науки Лілія Гриневич та виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун під час прес-конференції.

В умовах колективу невакциновані діти можуть поширювати інфекцію іншим дітям, які також можуть бути невакцинованими, можуть бути медичні протипоказання. Але це також ставить під загрозу для сімей тих дітей, а також вчителів та працівників у школах.

"Стаття 15 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" каже, що дітям, які не отримали щеплень за Національним календарем, відвідувати заклади освіти не дозволяється. Це також було підтверджено Верховним Судом України: садочки та школи мають право не допускати невакцинованих дітей до освітніх закладів".

Постанова Верховного Суду стверджує: держава має забезпечити баланс між правом дитини отримати дошкільну освіту і правами інших дітей та інших українців.

Перед школою дитина повинна пройти профілактичний огляд у педіатра чи сімейного лікаря, а також оновити Карту профілактичних щеплень (довідка форми № 063/о), якщо дитина отримала нові щеплення.

Це вакцини від 10 інфекційних хвороб: гепатиту B, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту й хіб-інфекції.

Якщо в дитини є протипоказання, їй надається відповідна довідка на підставі даних обов’язкового медичного профілактичного огляду дитини за участю лікаря педіатра та інших лікарів-спеціалістів. Рішення про допуск таких дітей до закладів освіти приймає комісія лікарів відповідного лікувально-профілактичного закладу.

Дітей, які мають протипоказання до щеплення, мусить захищати колективний імунітет. Він формується, коли 95-98% людей в суспільстві вакциновані. В таких умовах інфекція просто не має, де поширюватися. Тому вакцинуючись, ви не лише захищаєте своє здоров’я і здоров’я своєї дитини, а й долучаєтеся до формування колективного імунітету і дбаєте про здоров’я інших людей.

Якщо батьки раніше зробили фальшиві довідки про щеплення, вони можуть безперешкодно та безоплатно вакцинувати дітей. Для цього потрібно просто звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра.

Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство освіти і науки України вже нагадували головам обласних та Київської міської державних адміністрацій про необхідність вакцинації офіційним листом і вкотре закликають вжити всіх необхідних заходів, щоб якомога більше дітей було охоплено щепленнями.

Також нагадаємо, що в Броварах майже закінчилися вакцини проти кору.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: