#

До Броварів приїхали спеціалісти зі столиці, щоб врятувати озеро

11.10.2020 16:30
До Броварів приїхали спеціалісти зі столиці, щоб врятувати озеро
Фото з місця події

У п’ятницю, 9 жовтня, в Броварах фахівці зі столичних наукових інституцій і управлінь досліджували озеро "Біле"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Трибуна Бровари".

Як розповів доцент кафедри водних ресурсів Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Богдан Кравченко, для вирішення проблем озера "Біле" найпершим ділом необхідно провести наукові вишукування: щодо динаміки обміління водойми, його санітарного стану тощо. Мають бути виконані також геологічні та географічні дослідження.

Зі слів Богдана Кравченка, головним завданням мусить стати стабілізація рівня води. Також, як зазначає доцент, водойму необхідно екологічно оздоровити.

Варто нагадати, що в порівнянні з попередніми роками, рівень води в озері значно впав, що видно неозброєним оком. На водоймі навіть з’явилися острови.

Як зазначив Богдан Кравченко, для вирішення таких проблем необхідно посилити як зовнішній водообмін, так і регулювати внутрішній. А також – очищувати стоки, які потрапляють до озера. Місцеві жителі, тим часом, указували, що в озера були підземні джерела, які його живили.

Заступник начальника Басейнового управління водних ресурсів середнього Дніпра Хвича Мепарішвілі звернув увагу, що на сьогоднішній день загалом у світі ситуація з екологією плачевна. Середня температура повітря піднялася на 3 градуси. Якщо нема снігу, дощу – озеро не наповнюється. Йому нема де взяти води. До того ж – пересихає від спеки.

Окрім того, ще одна велика проблема – "користувацьке суспільство", коли люди використовують наявні ресурси, не даючи природі нічого навзаєм. Воду видобувають, а назад зливають стоки з хімічними домішками. Рибу – виловлюють.

Хвича Мепарішвілі закважує, що до проблеми озера необхідно підходити науково

Головний спеціаліст із екології виконкому Броварської міської ради Юрій Жимайлов розповів, що вже на глибині 70 м у свердловині поруч – забруднена вода. Хвича Мепарішвілі, своєю чергою зауважив, що бурити дуже глибокі скважини – по 300-400 м – доволі складно, для цього ще й необхідно брати спеціальні дозволи.

Юрій Жимайлов розповів, що принаймні під час свого перебування на посаді жодних робіт на озері і в парку не фінансували. Юрій Жимайлов працює головним екологом міста з 2017 року. Зараз лише планується великий проєкт із реконструкції парку «Приозерного» на 17 млн грн. Однак його долю, зі слів можновладця, вирішуватимуть уже нові депутати.

Нагадаємо, що голова Броварської райдержадміністрації Георгій Біркадзе провів робочу нараду із представниками залучення та підтримки інвестицій "Ukraineinvest".

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: