#

Доля Коцюбинського: Чи приєднають смт до столиці

10.02.2020 12:50
Доля Коцюбинського: Чи приєднають смт до столиці
Фото з місця події

Понад 150 людей прийшли під будівлю Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування та регіонального розвитку, щоби висловити свою позицію щодо приєднання селища Коцюбинське до Києва

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Информатор".

Мешканці Коцюбинського прийшли під Комітет, через те що, міський голова Києва Віталій Кличко 31 січня Звернувся до міністра розвитку громад і територій, а також до очільника Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування та регіонального розвитку. Кличко заявив про необхідність приєднати смт Коцюбинське до Києва.

Заява викликала неоднозначну реакцію жителів селища. Тому Віталій Безгін, депутат Верховної Ради повідомив: "Профільний комітет ВРУ має багато інформації з приводу певних непорозумінь і конфліктів по Коцюбинського. Вони особливо загострилися при формуванні перспективного плану області. З метою зняття напруги й проведення професійного обговорення, 10 лютого на майданчику підкомітету адміністративно-територіального устрою ми плануємо провести громадське обговорення".

На зустріч запросили представників ОДА, громадського сектора Києва, Ірпеня та Коцюбинського.

Після зустрічі стало відомо, що прихильники приєднання селища до Києва вважають, коцюбинчани отримають більше соціальних благ, громадський транспорт, краще медичне обслуговування та доступ до навчальних закладів столиці.

"Тільки Київ. Він дасть нам більше можливостей у всіх сферах життя", - каже Людмила, яка приїхала до Коцюбинського з Луганська. З нею згодна коцюбинчанка Олександра: "Ми хочемо мати всі можливості та пільги киян".

Противники ж впевнені, що столиці потрібна територія для забудови, а Коцюбинське перетворять на зону для відходів.

"Київ не може впоратися із соціальним навантаженням — не вистачає шкіл та садочків. Дороги розбиті. Навіщо ми їм просто так потрібні? Нам нічого конкретно не запропонували. Нехай спочатку приведуть місто до ладу", - вважає Ірина, місцева мешканка.

"У минулому році експерти підрахував, що через інтенсивної забудови столиці сьогодні Бракує, щонайменше, 57 шкіл і 70 дитсадків. У Коцюбинському чергу в дитячі садки - 400 осіб. У цьому році ми відкриваємо новий комунальний сад і починаємо будувати ще один. Ми в змозі самі впоратися зі своїми проблемами", - зазначає Богдан Слюсаренко, депутат Ірпінської міськради.

Нещодавно 5 лютого депутату Слюсаренко в Коцюбинському спалили авто. Також вогонь перекинувся на сусідську машину поруч — обидва авто вигоріло дотла. Фото та відео події депутат опублікував у своєму фейсбуці. За його словами, правоохоронці підозрюють навмисний підпал, а сам депутат, що це наслідки його виступів проти приєднання до Києва.

Офіційна влада смт теж проти приєднання. "Згідно зі статтею 46 Закону України «Про землеустрій» зміна меж населеного пункту підлягає обов'язковим погодженням із місцевими радами, по рахунок яких планується провести розширення меж. Коцюбинська селищна рада, а також Ірпінський рада НЕ узгодила поглинання Києвом. Крім того, столиця не надала ніяких офіційно затверджених благ і переваг для смт", - говорить Сергій Даниш, очільник Коцюбинського.

Об 11.30 стало відомо, профільний комітет Верховної Ради прийняв рішення, що Коцюбинське не приєднують до столиці.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: