#

Екологічні збитки від діяльності "Гаврилівських курчат" склали понад 253 млн грн, - Луценко

08.06.2018 13:15
Екологічні збитки від діяльності "Гаврилівських курчат" склали понад 253 млн грн, - Луценко

6 червня ГПУ спільно з Нацполіцією України провели ряд обшуків та затримали керівників та бенефіціарів ТОВ "Комплекс - Агромарс", яких підозрюють у екологічної шкоди на загальну суму понад 253 млн грн

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Бізнес. Цензор".

"В рамках справи про нанесення екологічної шкоди на загальну суму 253 млн грн ГПУ та Нацполіція затримали керівників та бенефіціарів ТОВ «Комплекс - Агромарс». Вони підозрюються в тому, що з метою отримання надприбутків нехтували правилами утилізації відходів і захоронювали їх в землях поблизу сіл", - повідомив Юрій Луценко.

Також бізнесмени підозрюються в тому, що забули заплатити за ліцензію на користування підземними водами.

У лютому 2018 року недалеко від Києва було виявлено звалище з тоннами трупів курей, пір'я і відходів. Могильник облаштувався неподалік села Гаврилівка Вишгородського району. До найближчих житлових будинків близько 1,3 км.

Звалище відходів організував Гаврилівський птахівничий комплекс, який входить до складу "Агромарса".

Тоді виконавчий директор птахофабрики Олексій Марченко пояснив, що це вимушений захід утилізації відходів, оскільки обладнання для переробки відходів вийшло з ладу через відключення електроенергії.

У загибелі птиці "Агромарс" звинувачував "Київобленерго", яке нібито подавало електроенергію з тривалими перебоями. Але в обленерго заперечують звинувачення і кажуть, що підприємство повинно було встановити автономні джерела резервного електроживлення, але не зробила цього, не дивлячись на численні рекомендації.

До слова, у 2012 році на виробництві загинуло близько 100 тис курей теж через відключення електроенергії.

Цього разу в вентильованих пташниках задихнулися 64 тис курей. Майже 160 тонн тушок вивезли у відкрите поле.

За даними Держпродспоживслужби, за фактом порушення на "Агромарс" було заведено кримінальну справу. Але позапланову перевірку службі провести не вдалося через відсутність скарг від фізичних осіб.

При цьому, про могильник стало відомо саме від фізичних осіб – місцевих активістів.

Слідчі органи встановили, що відходи дійсно належать "Агромарсу", а земельна ділянка, на яку їх звозили, знаходиться неподалік пташника №1. Цільове призначення ділянки – ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Правоохоронці запросили дозвіл на тимчасовий доступ до документації компанії, щоб виявити, яким чином проводилася утилізація відходів з 2015 року. Але клопотання не задовольнили.

Поки йдуть суди, на місці могильника утворюються і забруднюють ґрунтові води, повітря і землю отруюють азот, аміак, сірководень і інші небезпечні сполуки.

Згідно із законодавством, залишки забитої птиці повинні зберігатися на спеціальних майданчиках, обладнаних для запобігання їх попадання в грунт і водні об'єкти. Найчастіше використовують бетонні сховища.

У випадку "Агромарса", по всій видимості, було вирішено заощадити і ховати відходи прямо в землі, що призвело до створення стихійного звалища.

Такі "методи утилізації" несуть загрозу не лише забруднення природного середовища, а й здоров'ю мешканців навколишніх сіл.

Щоб припинити діяльність компанії, 6 червня правоохоронці провели 14 санкціонованих судом обшуків в приміщеннях агрохолдингу, контролюючих організаціях, за місцем проживання задіяних у злочинній діяльності осіб.

В результаті були затримані власники агрохолдингу і виконавчий директор за підозрою за кількома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ст. 236 (порушення правил екологічної безпеки), ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр).

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: