#

Екологія та нестача інсуліну: на що Терещуку скаржилися жителі Узина (ФОТО)

15.02.2019 06:24
Екологія та нестача інсуліну: на що Терещуку скаржилися жителі Узина (ФОТО)
Виїзна нарада в Узині

Вчора, 14 лютого, голова Київської ОДА Олександр Терещук в рамках виїзної наради відвідав місто Узин та аби поспілкуватися з місцевою громадою

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

На початку спілкування Терещук відзначив, що проїхавши містом Узин побачив, що в цій громаді є керівник,  відповідно висловив свою повагу голові ОТГ Віталію Гринчуку. А от стан прилеглих до Узина доріг  викликав відверте обурення та чимало питань до  начальника служби автомобільних доріг у Київській області Володимира Козака, який доречі на нараді присутній не був. Тож Олександр Терещук, в притаманній йому суворій формі, передав попередження очільнику обласної дорожньої служби, а також дав термін у 4 дні  аби ШЕУ відремонтували вищезазначену ділянку дороги.

"Мільйонні кошти йдуть на дороги які не можуть освоїти на місцях. 483 мільйони виділила держава на утримання доріг. А з рештою, хто поганий? Президент поганий, влада погана…. Тому давайте, дорогі чиновники робіть свою роботу. А Козака попередьте, якщо ще раз не прийде на нараду – я його більше не побачу в області",- сказав Терещук.

Далі мова йшла про переваги реформи децентралізації. Як приклад, Терещук відзначив, що до створення узинської ОТГ бюджет складав  35 мільйонів, а нині він складає 116 мільйонів гривень на рік:

"Кошти пішли до громади, в тому числі завдяки ефективному менеджеру.  Але треба працювати разом,  громада має право вимагати від голови КОДА, голови громади, місцевих чиновників щоб тут був порядок", - зазначив голова КОДА.

Тому власне далі нарада продовжилась у форматі питання – відповідь, де обговорювались актуальні питання для містян.  У спілкуванні із головою КОДА присутні піднімали питання медицини, зокрема про хворих на діабет, яких в місті налічується 122 людини. Вони просили посприяти  централізованому забору крові у міській поліклініці замість того аби їздити здавати кров до міста Біла Церква.  Хворі на цукровий діабет щопівроку  здають кров для подальшого виділення державою інсуліну. Окрім того Узинчани поскаржилися, що того ж таки  інсуліну не завжди вистачає в аптеках. Але як виявилося інсулінозалежні люди не дуже обізнані у своїх правах та змінах які передбачає медична реформа.  Адже, як повідомила директор Департаменту охорони здоров'я Київської ОДА Алла Арешкович, вже протягом півроку як в Київській області безкоштовно проводиться забір крові централізованим чином.

"Якщо місто Біла Церква не довела цю інформацію до районної лікарні, і власне до міста Узина, то ми це зробимо протягом доби",- сказала  Арешкович.

Тож Терещук вже звично пригрозив зняттям з посади відповідних посадових осіб та дав розпорядження вирішити це питання протягом однієї доби. Що ж до відсутності в аптеках інсуліну, голова КОДА прямісінько під час наради відрядив помічника в найближчу аптеку міста, аби той придбав вищезазначений медичний препарат та запросив завідуючого аптеки. Останній, прибувши на нараду із препаратом, відзначив що іноді збої в поставках лікарського засобу таки бувають, але це вкрай рідкісні випадки.

Мешканців Узина турбувало і питання стратегічного об'єкту. Голова ветеранів Узинського гарнізону звернувся до очільника КОДА аби дізнатися його бачення подальшої долі унікального аеродрому та дієздатної злітної смуги , а саме можливості їх функціонування, що в тому числі могло б забезпечити працевлаштування молоді. Мова йшла і про частину земель які належать міністерству оборони та здаються в оренду військовими. Віталій Грінчук відмітив, що наразі створюється спільна група по напрацюванню пропозицій постанови Кабінету міністрів про передачу в землі запасу. В свою чергу Олександр Терещук, що першу нараду з цього приводу готовий провести вже на наступному тижні, куди запросив військових та ветеранів:

"Моя позиція така - підтримати цю ініціативу наскільки це можливо по закону. А стосовно робочих місць, тут маєте мою повну підтримку", - сказав Терещук.

Питання освіти на нараді також не оминули увагою. Представники батьківської громадськості Узинської ОТГ прохали Терещука вирішити питання із підвезенням учнів до закладів середньої освіти. Адже після утворення громади вона отримала усього два автобуси, яких не вистачає на всю кількість учнів. Цю проблему голова КОДА пообіцяв вирішити щойно буде проведено новий тендер, адже попередній являв собою відверту корупційну схему:

"З державного бюджету на Київську область було виділено гроші , це приблизно 10 мільйонів, які хотіли вкрасти. З моїм приходом на посаду мені запропонували "фірму-прокладку" яка виграла тендер, де автобуси вартували в два рази дорожче. Ясна річ, я скасував цей тендер. Тож наразі проводиться новий, і один із автобусів піде саме в Узинську громаду".

Після низки питань соціального забезпечення громадськість таки підняла наболіле – екологічне питання. Мова йшла про роботу цукрового комбінату, з яким Узинці давно не можуть знайти порозуміння. За словами місцевого активіста Сергія Гусенко, навіть акція перекриття доріг та піша хода до прем'єр-міністра Гройсмана не вирішили питання та не дали бажаної реакції на вимоги громади:

"Так, спиртоцех комбінату, звідки йде сморід, призупинив роботу, але ж жодних фільтрів та систем очистки там не встановили. Як настане потепління ми знову будемо задихатися та продовжувати хворіти", - сказав Сергій Гусленко.

 Олександр Терещук зазначив, що знає про цю проблему і її треба вирішувати, головне це робити правильно а не радикально.

"Давайте говорити відверто, ми можемо все сьогодні зупинити, але за що завтра жити громаді. Я дивився на бюджетоутворюючі підприємства, і якщо все закрити , то громада матиме не понад сто мільйонів бюджету а всього п'ять . Тому тут треба підійти правильно: підприємець робить все що обіцяє, ставить фільтри, очистки, вкладає кошти в модернізацію виробництва. Громада відповідно не чує жодного смороду і залишається з гарними податками".

Разом з тим Олександр Терещук запевнив що для нього питання екології є надважливим та ініціював створення комісії за власної участі для розгляду цього питання. Також він наголосив що залучить керівництво мінекології для здійснення перевірки із залученням громади. В той же час, повторюючись, Олександр Терещук дав слушну пораду громадськості ставити питання не про закриття а саме про модернізацію підприємства .

Модернізації потребує також комунальне підприємство Узинської ОТГ "Узинводоканал". Про це заявив очільник КП Сергій Ковбаса, звернувшись з проханням зробити реконструкцію каналізаційно-очисних споруд міста. Останній раз вони реконструювались у 1974 році і потребують нагальної заміни. Сама ж реконструкція передбачає роботи вартістю сто мільйонів гривень. В свою чергу Олександр Терещук попросив підготувати проект та запросив профільних спеціалістів на нараду аби окреслити майбутні плани. Також очільник КОДА додав, що з його боку є готовність увійти на співфінансування з обласного бюджету.

Наприкінці зустрічі Олександр Терещук також прокоментував ситуацію із ОТГ на Київщині. Він зазначив що там де не розуміють усіх переваг утворення об"єднаних громад – там ситуація не легка:

"Взнаки даються амбіції політиків, сільських та селищних голів, які хочуть бути керівниками. Особливо це в населених пунктах поблизу столиці. Але ситуація в будь-якому випадку буде вирішена. Сьогодні є добровільні об"єднання і моє бачення – економічна спроможність того чи іншого селища, району, здорові та сильні ОТГ".

На останок Олександр Терещук запевнив громадськість, що усі заяви та звернення внесено у протокол для подальшої роботи як голови КОДА та усіх контролюючих органів.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: