#

Ексголова Київської ОДА знає план "Б" у війні з РФ

18.03.2022 08:59
Ексголова Київської ОДА знає план "Б" у війні з РФ
Фото з мережі інтернет

Михайло Бно-Айріян, ексголова Київської ОДА, економіст та дипломат, заявив, що кожен день війни для України коштує набагато більше, аніж для Росії,  тому потрібно мати план "Б"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на Zn.ua.

За словами чоловіка, план має дати відповіді, як Україна запустить економіку та забезпечить більш-менш нормальне функціонування держави, а значить, надійні тили для армії. Бно-Айріян зазначив:

Тому ключове завдання уряду зараз — це, по суті, створення ефективної функції перерозподілу центральних бюджетних коштів (у тому числі і багатомільярдної допомоги країн Заходу) в економіку. В нашу економіку. Від філософії «завозимо з-за кордону все, що можемо» необхідно перейти до «виробляємо в Україні все, що потрібно».

Великі підприємства потрібно перебудовувати на роботу у воєнний час через мобілізаційне замовлення та інші економічні програми. Саме підприємства мають відбудувати ланцюги постачань і забезпечити рух обігових коштів в економіці.

З словами ексголови КОДА, зараз украй важливо:

  • Провести реальний аналіз економічного стану та прорахувати економічні сценарії з розумінням, який обсяг ВВП та які галузі ми втратили і можемо втратити.
  • Розробити та запустити мобілізаційне замовлення для першочергових потреб армії.
  • Визначити перелік галузей (і підприємств), які потребуватимуть державного замовлення з метою забезпечити Україну товарами першої необхідності, в тому числі з метою імпортозаміщення.
  • Розробити програму стимулювання виробництва в Україні з визначенням чітких механізмів отримання державного замовлення та збуту продукції.
  • Забезпечити евакуацію підприємств, які готові переїжджати, у регіони з кращою безпековою ситуацією.
  • Розробити програму підтримки попиту з боку українських громадян, які тимчасово переїхали з регіонів бойових дій у регіони з кращою безпековою ситуацією.
  • Розпочати перемовини з іноземними країнами (зокрема, з країнами ЄС, США і Канадою) по лінії як урядів, так і бізнесу щодо можливої закупівлі певних груп товарів з України, які можливо експортувати за кордон.

Це складні процеси, але реальні.

Нагадаємо, що українська фармацевтична компанія ТОВ " Біофарма плазма" за період війни безкоштовно предала ліків на суму 42 млн грн для військових шпиталів, дитячих лікарень і обласних медичних закладів по всій Україні.

Читати "Моя Київщина" у Facebook