#

Екснардеп вкрав 9,7 тисяч тон нафтопродуктів з нафтобази у Василькові

13.02.2024 14:04
Екснардеп вкрав 9,7 тисяч тон нафтопродуктів з нафтобази у Василькові
Сергій Пашинський

Екснардеп, голова Національної асоціації підприємств оборонної промисловості Сергій Пашинський може опинитися за ґратами

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Главком".

12 лютого екснардеп повідомив у соцмережі про обшуки у власному помешканні. Причина – кримінальна справа десятирічної давнини – про конфіскацію "нафтопродуктів Курченка". Ця справа розпочалась 10 років тому – відразу після втечі президента Віктора Януковича та його команди. Тоді слідче управління міліції в Одеській області відкрило кримінальне провадження за фактами неправомірних дій службових осіб групи компаній "Східноєвропейська паливно-енергетична компанія" (СЄПЕК), яка належала олігарху Сергію Курченку.

Суд арештував 66,9 тис. т нафтопродуктів СЄПЕК, що зберігались на Одеському нафтопереробному заводі, яким володів Курченко. Під арештами опинилися ще 9,7 тис. т і 9,6 тис. т нафтопродуктів цієї ж компанії, які базувалися на Херсонському нафтоперевальному комплексі і на нафтобазі ТОВ "Восток" у Василькові Київської області, відповідно.

Процес з арештованим паливом просувався дуже динамічно. Буквально до кінця вересня 2014 року суд за наполяганням слідчого зняв арешти з майже 20 тис. т пального Курченка, яке було на базах у Херсоні та Василькові, та передав їх ДП «Укртранснафтопродукт» не на зберігання, а під реалізацію. Нафтопродукти мали продаватися через товарну біржу або аукціон. Насправді пальне пішло в одні руки за заниженими ринковими цінами.

Іще через деякий час за допомогою негласних слідчих (розшукових) дій правоохоронці зафіксували майже "явку з повинною". Голос схожий на голос Пашинського повідомляє бізнесмену-співорганізатору схеми про арешти рахунків його компаній і нафтопродуктів. "Это п*здец конечно! И украл ты всего-то навсего 403 млн грн", – констатує поважний співрозмовник бізнесмена-організатора схеми.

У 2016 році Сергій Пашинський потрапив у черговий скандал: вистрілив в людину з особистої нагородної зброї через конфлікт на дорозі, поранив чоловіка у ногу. Генпрокуратура закрила цю кримінальну справу. Але згодом ДБР висунуло обвинувачення нардепу у заподіянні тяжких тілесних ушкоджень, і він таки провів кілька місяців у СІЗО, потім опинився під домашнім арештом. Справа дійшла до суду, але у 2021 році її було закрито: потерпілий відмовився від позовних вимог, отримавши 1,5 млн. грн.

Наразі ця справа повторно розглядається Васильківським міськрайонним судом Київської області, найближче засідання призначено на 15 лютого.

А тепер Пашинському, його бізнес-партнеру та чотирьом спільникам оголосили підозру у створенні злочинної організації (ч. 1 статті 255 Кримінального кодексу) і привласненні чужого майна (ч. 5 статті 191 Кримінального кодексу).

Читати "Моя Київщина" у Telegram