#

Ексвласник Білоцерківської ТЕЦ олігарх-втікач Жеваго обвалив вартість акцій Ferrexpo

15.03.2024 12:03
Ексвласник Білоцерківської ТЕЦ олігарх-втікач Жеваго обвалив вартість акцій Ferrexpo
Костянтин Жеваго

Колишній власник Білоцерківської ТЕЦ олігарх-втікач Констянтин Жеваго обвалив вартість акцій компанії Ferrexpo на 30% за один день 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Українську правду".

Як виявилось, банкрутство Полтавського ГЗК цілком реальна історія. За заявою олігарха, а точніше – його компанії. 

Справа набула ще більших обертів, коли ДБР прокинулось – випустило новину, що вони розслідують кримінальне провадження про доведення Полтавського ГЗК до банкрутства.

До того, навіть поважні члени ради директорів Ferrexpo прокоментували цю новину. Щоправда, не зовсім вдало. Пресреліз Ferrexpo, який вони опублікували у понеділок, обвалив вартість акцій компанії на 30% за один день. Ну так співпало, як-то кажуть.

Однак найбільше здивувало те, що компанія не змогла погасити навіть невеликий борг підряднику, контрольованому її головним акціонером, що викликало серйозні сумніви щодо її фінансової стійкості та ефективного управління. При чому, офіс підрядника знаходиться через дорогу від офісу Полтавського ГЗК. Ціла рада директорів в Лондоні була змушена вжити заходів для погашення боргу, розмір якого менший їх місячної зарплати. Не всіх разом, а окремо кожного з них.

Але що цікаво, Полтавський ГЗК не може гарантувати, що борг буде сплачено вчасно. Пояснення цьому віднайти складно.

Востаннє таке значне падіння ціни акцій було весною 2019 року, коли аудитори з Deloitte публічно заявили, що Жеваго може бути причетний до зникнення коштів, які Ferrexpo пожертвувала благодійному фонду "Blooming Land".

Тоді Deloitte відмовився співпрацювати з Ferrexpo, після чого жодна з компаній "великої четвірки" їх більше не обслуговувала. Слідом за аудиторами звільнились й справді незалежні члени ради директорів.

Давайте відверто – усі розуміють, що Жеваго сам ініціював банкрутство Полтавського ГЗК через підконтрольну компанію для того, щоб уникнути відповідальності. Це така своєрідна і доволі специфічна "стратегія захисту" від олігарха, про що написав навіть український Forbes.

Оцінку такій "стратегії захисту" дав ринок. Через борг у 58 тисяч доларів капіталізація Ferrexpo впала з 430 млн до 300 млн фунтів лише за один день.

Тож олігарху Жеваго глибоко "всеодно" на іноземних інвесторів Ferrexpo, які через його махінації з банкрутством втратили десятки мільйонів доларів всього за один день. Історії про захист іноземних інвесторів необхідні Жеваго лише для піар-кампаній. Не більше.

Падіння ціни акцій Ferrexpo з 1 січня 2024 року становить 42%. Воно не пов'язане з війною або іншими зовнішніми факторами. Це наслідок дій олігарха Жеваго, який усіма силами намагається уникнути відповідальності і для цього готовий буквально на все, у тому числі й на банкрутство Полтавського ГЗК.

Капіталізація Ferrexpo станом на сьогодні – 300 млн фунтів. Таких бізнесів в Україні десятки, але жоден з них не вимагає до себе настільки особливого ставлення як Ferrexpo олігарха Жеваго.

Все-таки, Ferrexpo – це класична "потьомкінська дєрєвня". Українська компанія, що експлуатує українські надра, але з гарним лондонським фасадом.

Компанія управляється однією людиною в ручному режимі. З радою директорів, яка навіть не в курсі, що пов'язана компанія банкротить їх головний актив в Україні. З командою дорогих юристів та піарників, які намагаються приховати добре відомі звичайним українцям "бізнесові практики".

Нагадаємо, що Франція не видаватиме Україні колишнього депутата Жеваго.


Читати "Моя Київщина" у Facebook