#

Ексзаступник голови Київської ОДА розкритикував реформу децентралізації (ВІДЕО)

13.06.2020 16:42
Ексзаступник голови Київської ОДА розкритикував реформу децентралізації (ВІДЕО)
Юрій Денисенко

Колишній заступник очільника КОДА Юрій Денисенко висловив свою думку щодо проведення в Україні децентралізації, яку вважає комедією

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на відеосюжет "De Правда?!".

Останні шість років в Україні триває добровільне об’єднання територіальних громад. Чоловік зазначає, що вироблену методологію для цієї процедури ніхто не брав до уваги, а влада натомість відсторонилася та  "збоку спостерігала за цією комедією".

Юрій Денисенко зазначає, що нова влада вирішила продовжувати реформу децентралізації, однак вже через зміни у Законі "Про місцеве самоврядування" та у Законі "Про об’єднання територіальних громад".

Добровільність уже знівелювали. Поклали десь там вбік і почалися "ходаки" з грошима в облдержадміністрації, щоб висловити своє бачення об’єднання. Але і це люди з’їли, - говорить ексзаступник.

Як відомо, наразі по всій Україні та на Київщині зокрема триває укрупнення районів. Згідно із проєктом Мінрегіону кількість районів у столичній області зменшить майже вп’ятеро: замість 25 буде шість.

Яка логіка? В Уряді говорять, що районні адміністрації – виключно державний орган, а місцеве самоврядування – об’єднанні територіальні громади. Із цього вже починають робити політику, а логіки та закону тут немає, - пояснює Юрій Денисенко.

Ексзаступник Київської ОДА пропонує два виходи: по-перше, знівелювати поняття районів на території України, а залишити виключно обласні адміністрації та зберегти незалежність ОТГ, які утворилися відповідно до закону. По-друге, Президент України повинен особисто проконтролювати це питання.

Володимир Зеленський повинен зробити заяву щодо або внесення змін до Конституції або відтермінувати вибори з метою завершення процедури об’єднання територіальних громад таким чином, щоб вони були спроможні, а не так як Студенівську на Київщині. Я вважаю, що її створили просто для виконання юридичної норми, не більше і не менше, - говорить чоловік.

Юрій Денисенко радить привести виборче законодавство до ладу, внести зміни до Констутуції, адже станом на сьогодні, за словами ексзаступника, в Конституції України немає поняття "ОТГ".

У парламентарів ще є шанс не наробити горя. Адже якщо продовжувати в такому ж душі як зараз, то на розвиток громад можна не очікувати, тому що будь-які інвестори звертають увагу на стабільність в першу чергу та на легалізацію активів, а в нас, на жаль, нічого з цим не зрозуміло. Тому чекайте, ми з колегами скоро Вам щось запропонуємо, держава не може цього зробити, бо там тотальна неуч сидить. Будемо йти на зустріч, почнемо з Київщини, - додає Юрій Денисенко.


Читати "Моя Київщина" у Telegram