#

Елітні маєтки в Конча-Заспі "напрацював" полковник СБУ, торгуючи машинами (ФОТО, ВІДЕО)

28.06.2024 13:19
Елітні маєтки в Конча-Заспі "напрацював" полковник СБУ, торгуючи машинами (ФОТО, ВІДЕО)
Фото з мережі інтернет

Родичі керівника управління ГУ "Д" ДЗНД СБУ, полковника Олексія Зеленського, володіють автопарком, що оцінюється на загальну суму 440 тисяч доларів, та будинками у Конча-Заспі

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Слідство. Інфо".

Один об'єкт нерухомості після розмови з журналістами виставили на продаж за майже $1 млн. Сам посадовець зазначає, що він та члени його родини займаються перепродажем автомобілів і будинків. Загалом, за словами самого Зеленського, за останні 10 років він продав 47 автівок. Журналісти також виявили 5 будинків, куплених/побудованих та проданих родичами Зеленського за останні роки. 

Під час війни тесть полковника Зеленського став власником будинку на 328,2 квадратних метри. Маєток придбаний у травні 2023-го. Вже через пів року тесть зареєстрував цей же будинок у 396,8 квадратних метрів. 


Полковник Олексій Зеленський розповів журналістам "Слідства.Інфо", що за будинок заплатили $240 тис. Купили його у складчину, для того, щоб відремонтувати та продати.

Брали будинок на Юліного батька. Частину грошей давав її батько, Юля, мій кум. Тоді відразу писалася розписка. Я можу поговорити з кумом, тому що ми частину віддали за цей будинок,

— розповів Зеленський та додав, що будинок перебуває у продажу вже півтора місяця.

Натомість "Слідство.Інфо" виявило, що оголошення про продаж цього будинку з’явилося саме в день розмови посадовця з журналістами. Крім того, з кешу Google видно, що того ж дня Зеленські виставили свій будинок на продаж за 39 млн 460 тис. грн. Тобто майже за 1 млн доларів США. 

Олексій Зеленський каже, що зараз він та його родина проживають в іншому будинку в Конча-Заспі. Згідно з документами, мати Олексія Зеленського у 2021 році купувала тільки саму ділянку, на якій тоді стояв недобудований будинок. Обʼєкт обійшовся їй всього у $25 тис. Зеленський стверджує, що це була недобудована ділянка на момент купівлі, яка коштувала до 50 тис. дол. Експерт з питань нерухомості Євгеній Полунов оцінив це придбання у щонайменше 170 тисяч доларів та зазначив, що ціна у $25 тис. не відповідає ринковій станом на 2021 рік.


Що стосується автопарку родини полковника, то за допомогою сервісу Youcontrol журналістам вдалося дізнатися, що на початку цього року дружина посадовця Юлія стала власницею зеленої BMW X6 M 2023 року випуску. У січні 2024-го таку автівку на профільних сайтах продавали приблизно за $137 тис.


У червні 2023-го Олексій Зеленський придбав Mercedes-Benz s 500 (2020 року). Ця автівка неодноразово потрапляла на камери фото- та відеофіксації порушень ПДР. На початку цього року мати посадовця, колишня підполковниця СБУ, придбала Lexus LX 600 (2022 року випуску). У січні, коли купувалося це авто, такі ж машини продавали за майже $140 тис. Крім того, Олексій Зеленський та його матір у 2024 купили два мотоцикли BMW, ринкова вартість яких близько $20 тис. 

Олексій Зеленський у коментарі "Слідству.Інфо" відповів, що він та його родичі займаються перепродажем автомобілів. Журналісти "Слідства.Інфо" перевірили цю інформацію та справді знайшли близько 20 оголошень з продажу автівок з номера посадовця. Також, за словами Зеленського, частину з перелічених транспортних засобів вдалося придбати за ціною значно меншою від ринкової, оскільки ті мали пошкодження. Так, наприклад, Mercedes-Benz s 500, як стверджує посадовець, обійшовся йому у $78 тис., а BMW його дружина придбала за "80 з копійками".

Як йдеться у розслідуванні, родичі Зеленського за останні роки загалом набули у власність п'ять будинків у передмісті Києва, частину з них продали. Сергій Миткалик, голова правління ГО "Антикорупційний штаб", вбачає у зібраних "Слідством.Інфо" фактах та озвученій Зеленським позиції ознаки бізнес-діяльності посадовця, яка заборонена законом. 

Є чітке розмежування бізнесу і службової діяльності. Відповідно, якщо ти посадова особа, то ти маєш виключно виконувати функції держави. Він (Зеленський, — ред.) як службова особа у межах свого робочого часу і навіть поза робочим часом не мав права здійснювати ці перепродажі. Якщо службова особа правоохоронних органів здійснює підприємницьку діяльність або оплачувану діяльність, то закон про запобігання корупції це прямо забороняє,

— зазначив Миткалик.

Нагадаємо, що народна депутатка Ольга Василевська-Смаглюк повідомила про корупційні схеми та тиск на активних громадян у Поліській громаді на Київщині.


Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: