#

ГО "Україна Інкогніта" шукає локації із унікальними козацькими надмогильними хрестами (ФОТО)

16.08.2022 08:50
ГО "Україна Інкогніта" шукає локації із унікальними козацькими надмогильними хрестами (ФОТО)
Фото з місця подій

Громадська організація "Україна Інкогніта" хоче зібрати інформацію про розташування унікальних козацьких цвинтарів і хрестів, щоб домогтися внесення їх у Реєстр пам'яток, а потім – у до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на спільноту "Україна Інкогніта" у Facebook.

У публікації вказано:

Цвинтар із козацькими хрестами у селі Залізнячка на Черкащині. Якщо можна сказати про цвинтар, що він неймовірний - то він неймовірний. Ці хрести підтверджують високу культуру українського народу.

Активісти зауважують, що інформація про походження цвинтарів із козацькими хрестами у Центральній Україні практично відсутня. Знайти 12 таких цвинтарів їм вдалося на Черкащині.

За словами активстів, значно більше таких унікальних цвинтарів є на півдні країни, також вони є на Поділлі, Галичині та  у Закерзонні. На жаль, практично жоден із цих цвинтарів в Україні не внесений у Реєстр пам'яток.

Зважаючи на загрозу зникнення громадська організація вирішила зібрати інформацію про розташування таких цвинтарів в Україні. Тому, кожного, хто хто знає місця розташування таких хрестів, просять повідомляти про це.

Нагадаємо, що у Україні з 1 серпня стартувала благодійна акція зі збору монет "Смілива гривня", яка триватиме до 31 жовтня.






Читати "Моя Київщина" у Telegram