#

Голова Київської ОВА Руслан Кравченко візьме участь у конференції, організованої під патронатом першої леді України Олени Зеленської (АНОНС)

26.04.2023 08:00
Голова Київської ОВА Руслан Кравченко візьме участь у конференції, організованої під патронатом першої леді України Олени Зеленської (АНОНС)
Фото з мережі Інтернет

У четвер, 27 квітня, відбудеться регіональна конференція з безбар’єрності на тему "Безбар’єрна Україна"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

27 квітня 2023 року (14:00 – 17:00) відбудеться регіональна конференція з безбар’єрності на тему "Безбар’єрна Україна", у межах якої буде презентовано "Довідник безбар’єрності" – гід з толерантної взаємодії, створений за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

Кожен із нас на певному етапі життя зіштовхується з барʼєрами. Наприклад, звичні нам сходинки, бордюри та високі пороги – це все фізичні бар’єри, які не дозволяють батькам вільно пересуватися з дитячим візочком. Ці ж перепони ускладнюють пересування людям старшого віку й іншим представникам маломобільних груп населення, для яких більшість українських міст і сіл є архітектурно недоступними.

Окрім фізичних, просторових барʼєрів, існують також інформаційні, цифрові, суспільні, громадянські, освітні та економічні. Вони ускладнюють доступ до інформації, цифрових послуг, обмежують доступ до суспільно-політичного та культурного життя. Барʼєри провокують відсутність сприятливого середовища для фізичного розвитку та самореалізації, доступу до освіти, а також умов та можливостей для працевлаштування. Рішення цих проблемних питань закладені в окремі напрями створення безбарʼєрного середовища.

Бар’єри створюють незручності не лише певній групі людей, а й суспільству загалом. Україна втрачає величезний потенціал, відмовляючись взаємодіяти з різними людьми, у кожного з яких свій унікальний досвід. Втрачений потенціал — це втрачені можливості для всіх нас.

Щоб усі такі різні "ми" були рівними у своєму праві жити гідно, був створений "Альбом безбар’єрних рішень". Це перший в Україні посібник для архітекторів та проєктувальників, мерів та держслужбовців, урбаністів, активістів, представників ОСББ. Насправді ж – для всіх, хто може зробити простір, де живе і працює, безбар’єрним. Тут чотири розділи: про ґанки та подвір’я, вуличну інфраструктуру, громадський простір, будівлі та споруди. Всі вони враховують воєнні реалії.

У конференції з безбар’єрності візьме участь команда  Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. Представники Міністерства розкажуть про відновлення інфраструктури: можливість будувати її безбарʼєрною для людей з інвалідністю, сімей з малими дітьми та інших представників маломобільних груп населення.

Створення безбар'єрного середовища – один із головних принципів масштабної відбудови. Вже зараз наша команда працює над створенням нових будівельних норм та впроваджує контроль за їхнім виконанням.

 – віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков.

Також серед учасників заходу – народна депутатка, голова політичної партії "Слуга Народу", голова комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, яка розповість про законодавчі зміни у містобудівній реформі, що стосуються подолання безбар’єрності.

Після нашої перемоги питання безбар’єрності міського простору набере неабияких обертів. Ми повинні усвідомлювати, що після війни в нашій країні буде багато ветеранів з інвалідністю. Тому безбар’єрність на рівні з безпекою та енергоефективністю стане одним з важливих принципів у процесі відновлення України.

– Олена Шуляк.

Захід відбудеться у форматі двох панельних дискусій.

Перша – "Безбар‘єрність як нова суспільна норма", до участі в якій запрошені Тетяна Ломакіна (Уповноважена Президента України з питань, безбар'єрності), Леся Забуранна (народна депутатка України 9-го скликання), Сергій Попко (начальник Київської міської військової адміністрації), Руслан Кравченко (голова Київської ОВА), Жанна Осипенко (заступник голови Київської ОВА).

  • Учасники дискусії говоритимуть на такі теми:
  • Чому безбарʼєрність важливе питання.
  • Чому воно стосується усіх людей та всіх сфер життя.
  • Які рішення приймаються органами влади, аби запобігти бар’єрам.
  • Регіональні плани щодо безбарʼєрної відбудови України.

Друга панельна дискусія відбудеться на тему «Місто без бар’єрів: особистий досвід», де основним буде питання: як змінити простір, послуги, нашу реальність у містах/громадах, аби вони стали безбарʼєрними?

Її учасниками стануть:

  • Фоміна Тетяна та Карина Кардаш, лідерки ГО «Група активної реабілітації»;
  • Володимир Висоцький, експерт з фізичної безбарʼєрності та просторової інклюзії;
  • Ольга Бенда, ветеранка, які отримала поранення під час війни;
  • Ярославцев Віктор, військовий, який отримав поранення під час війни;
  • Ганна Гребеннікова, мама.

Також під час конференції головою ВЦА буде проголошено Декларацію про підтримку Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

Окрім того, на заході відбудеться презентація друкованого "Довідника безбар’єрності". Це унікальне мультиформатне видання: зі шрифтом Брайля, конгревним тисненням, QR-кодами на переклад жестовою мовою.

"Довідник безбар’єрності" створений за ініціативою першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, які виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

Розвиток безбар’єрності в Україні – це продовження курсу на євроінтеграцію. Безбар’єрність як нова суспільна норма загострює увагу на реалізації принципу рівних прав та можливостей, який повинен лежати в основі усіх рішень, а також є вказівником на базові цінності, до яких ми впевнено йдемо – це гідність, права людини, толерантність і доступ до універсального простору.

Початок: 14:00 – 17:00

Адреса: MacPaw Space (вул. Васильківська 100). Вхід в БЦ Торонто, 2 поверх.

Для акредитації просимо Вас до 18:00 26 квітня надіслати інформацію на електронну адресу: [email protected]/звернутися за номером: +38 (098) 058-09-59.

Читати "Моя Київщина" у Facebook