#

Гостомельська СВА та корупція: розповідає колишня заступниця очільника адміністрації

29.08.2023 16:40
Гостомельська СВА та корупція: розповідає колишня заступниця очільника адміністрації
Фото з мережі інтернет

Колишня заступниця начальника Гостомельської військової адміністрації Вікторія Хмілевська розповіла, чому покинула посаду та до чого тут корупція

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Вікторія Хмілевська прибула до Гостомеля з Херсона після окупації міста у 2022 році та почала працювати у військовій адміністрації на посаді заступниці начальника ГСВА та керівниці гуманітарного штабу. Однак довго опікуватись цим напрямком жінка не змогла, оскільки зіштовхнулась з корупцією. Вікторія Хмілевська розповідає:

Я не хотіла ділити "бюджетні пироги". Я казала, що в роботі є порушення, але мене не чули. А потім попросили у зв'язку з цим звільнитися. Я так і зробила, тому що мій пріоритет - працювати для громади.

Жінка розповідає про один із випадків, коли помітила порушення:

Була проблема із садочком, коли хотіли рити підвал, щоб зробити бомбосховище. Я запропонувала зробити його поряд, що було дешевше, і направити решту коштів на ремонт. Копати укриття в підвалі було не можна, оскільки там труби, комунікації. А коли мені сказали, що проєктно-кошторисна документація коштуватиме 600 тис. грн, я сказала, що такого не може бути - максимум 320-340 тис. для такого садочка. Ну з цього і почались суперечки, і мене попросили звільнитись.

Також, зазначила жінка, були проблеми з безпосереднім керівництвом адміністрації, зокрема, першим заступником її очільника, яким тоді був Сергій Борисюк. Його президент звільнив з посади після того, як БЕБ заявило про викриття схеми привласнення бюджетних коштів посадовцями Гостомельської СВА. За версією слідства, договори про відновлення житлового фонду та облаштування укриттів були укладені із завищенням цін, внаслідок чого був завданий збиток на 5 млн гривень. 

До Борисюка посаду також обіймав скандальний Тарас Думенко. За його управління мешканці Гостомеля провели мітинг, висловивши невдоволення діяльністю військової адміністрації та особисто Думенка, якому закидали нехлюйство і небажання очищати селище від сміття та наслідків російської окупації.

18 листопада 2022 року Вікторія Хмілевська повернулась до Херсона, де продовжує керувати Херсонською міською стоматологічною поліклінікою, як і робила це до окупації міста. Заклад був першим, який почав надавати стоматологічні послуги в деокупованому регіоні. Зусиллями працівників та без підтримки від держави поліклініка вісім місяців лікувала людей. Зараз це - єдиний заклад в місті, який надає повний спектр стоматологічних послуг та зібрав спеціалістів усіх рівнів.

Однак навіть у Херсоні виклики не полишають Вікторію, цього разу - від місцевої адміністрації. Поліклініку, яка активно працює та приймає більше 100 пацієнтів на день хочуть приєднати до Дитячої стоматологічної поліклініки, яка не працює та регулярно зазнає обстрілів. Колектив з таким рішенням не згоден і приєднуватись до непрацюючого закладу не бажає. До того ж, якщо вірити наказу, який отримала Вікторія Хмілевська, це загрожує працівникам звільненням. 

Місцева адміністрація тисне на колектив на Вікторію Хмілевську, щоб ліквідувати поліклініку шляхом реорганізації. Жінка зазначає:

І знову та ж  ситуація щодо корупції, яка була в Гостомелі. Там було перевищення владних повноважень, і почалось тут таке. З Гостомеля я пішла, оскільки це була тимчасова моя робота. Тут я буду боротись до останнього разом зі своїм колективом.
Читати "Моя Київщина" у Telegram