#

Карантин в Україні: порушникам загрожуватиме кримінальна відповідальність

17.03.2020 08:38
Карантин в Україні: порушникам загрожуватиме кримінальна відповідальність
Фото з мережі Інтернет

Стало відомо, що за порушення карантинних заходів, які діють на території всієї України, наставатиме адміністративна на кримінальна відповідальності

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "УНІАН".

Нагадаємо, що на позачерговому засіданні Верховна рада ухвалила законопроект №3219 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню й поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)". Наразі відомо, що за це рішення проголосували 344 народні депутати.

Відповідно до цього закону за самовільне залишення місця обсервації загрожує штраф для громадян у розмірі від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, для посадових осіб - у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. До того ж, за порушення правил та норм, встановлених із метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням громадянам загрожуватиме обмеження волі на строк до трьох років або позбавленням волі на строк до трьох років. Ба більше, за такі дії передбачено стягувати штраф у розмірі від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Зауважимо, якщо ці самі діяння спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, то порушники каратимуться позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Окрім цього, усім медичним працівникам, які беруть безпосередню участь у ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19) встановили додаткові доплати у розмірі до 200% заробітної плати на період виконання заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), а також доплати до заробітної плати окремим категоріям працівників, які забезпечують життєдіяльність населення.

Варто зазначити, що притягувати до адмінвідповідальності іноземців та осіб без громадянства, які не змогли виїхати за межі України або не змогли звернутися до територіальних підрозділів Державної міграційної служби із заявою про продовження строку перебування на території України, у зв’язку із введенням карантинних заходів заборонено. Слід сказати, що у зв'язку з ситуацією в країні термін подання декларацій, які мали подаватися до 1 квітня, у 2020 році перенесено до 1 червня.

На період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів із дня його скасування забороняється, зокрема, нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги. Також заборонено припиняти надання житлово-комунальних послуг громадянам України в разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі та примусово виселяти громадян за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг із жилих приміщень у будинках державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення.

Зазначимо, що Уряд має два дні, щоб забезпечити прийняття нормативно-правових актів та подання на розгляд Верховної Ради законопроектів, необхідних для врегулювання суспільних відносин, пов’язаних із встановленням карантину, у тому числі щодо недопущення припинення надання житлових субсидій на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: