#

Катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції назавжди залишиться в історії нашої країни (ФОТО)

26.04.2019 10:13
Катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції назавжди залишиться в історії нашої країни (ФОТО)
Чорнобильська АЕС

26 квітня 1986 року о 1 год 23 хв на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС сталося два потужні вибухи, які викинули в довкілля велику кількість радіоактивних речовин

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Чорнобильська АЕС, що розташована за 110 км на північ від Києва, збудована у 1976 році. Вона мала чотири реактори. Увечері 25 квітня 1986 року група інженерів проводила непідготовлений технічний експеримент на одному з них. Під час дослідження потужність реактора була на 7% нижчою від норми, а контрольні пристрої взагалі було вимкнено.

Далі сталося два теплових вибухи, які повністю зруйнували реактор. Будівля енергоблоку частково обвалилася, при цьому, як вважається, загинула 1 людина — Валерій Ходимчук. На даху почалася пожежа. Суміш із розплавленого металу, піску, бетону і частинок палива розтеклася під реакторними приміщеннями.

У результаті аварії стався викид радіоактивних речовин, у тому числі ізотопів урану, плутонію, йоду-131, цезію-134, цезію-137 (період напіврозпаду 30 років), стронцію-90 (період напіврозпаду 29 років). Ситуація погіршувалася у зв'язку з тим, що в зруйнованому реакторі продовжувалися неконтрольовані ядерні і хімічні реакції з виділенням тепла (від горіння запасів графіту), з виверженням з розлому протягом багатьох днів продуктів горіння радіоактивних елементів і зараження ними великих територій. Унаслідок катастрофи в довкілля потрапило 7 т ядерного палива.

Оскільки Чорнобильська АЕС була графітно-водним реактором, саме графіт передбачав легкозаймистість всієї системи. Після вибуху в ньому залишилось близько 800 т графіту, який і продовжував горіти. Пожежа тривала 10 днів і забрала життя 31-ї людини. Остаточно графіт перестав горіти лише 10 травня.

Зупинити активне виверження радіоактивних речовин із зруйнованого реактора вдалося лише в кінці травня 1986 року мобілізацією ресурсів усього СРСР і ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів.

Наслідки аварії на Чорнобильській АЕС ліквідують досі. Щоб хоч якось знизити рівень радіації, на четвертому енергоблоці 29 листопада 2016 року було побудовано новий саркофаг. Споруда має прослужити 100 років і дасть змогу розібрати реактор, а потім "поховати" його частини.

Хоча Чорнобильська катастрофа вважається трагедією українською (унаслідок аварії постраждали 12 областей України), офіційні дані свідчать, що 70% радіації отримала Білорусь: постраждала п’ята частина сільськогосподарських територій, а сотні тисяч людей почали хворіти лейкемією та раком щитовидної залози. У білорусів також є зона відчуження, яка сьогодні сягає понад 4 000 км.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: