#

Колодія величаймо – весну зустрічаймо: На Білоцерківщині обласний музей влаштував театралізоване дійство

16.03.2021 11:05
Колодія величаймо – весну зустрічаймо: На Білоцерківщині обласний музей влаштував театралізоване дійство
Фото з місця події

У комунальному закладі Київської обласної ради "Білоцерківський краєзнавчий музей" вперше відбулося театралізоване дійство "Колодія величаймо – весну зустрічаймо! "

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на пресслужбу Київської обласної ради.

У виконанні музейного ансамблю "Струни серця" звучали стародавні українські веснянки.

Гості, які завітали на свято відчули справжній дух "Колодія", дізналися про давно втрачену суть і значення свята, де прив'язування "колодки" були ключовими розважально-обрядовими дійствами,  скуштували традиційні страви за давніми рецептами та придбали сувенірні колодки.

Українське свято Колодій (Масниця) припадає на останній тиждень перед Великим постом. У 2021 році Колодій триває з 8 березня по 14 березня. Інші, менш поширені його назви: Сиропуст, Пущення, Масниця або ж "Бабський тиждень". Колодій – давньоукраїнський Бог шлюбу, любові, примирення  та людської злагоди.

Головним обрядом Масниці були "колодки". Сонячна ознака Колодія, яка слугувала символом продовження роду. В Україні віддавна існували дві колодки: колодка одружених (переважно, жіноча) і колодка молодіжна (переважно, дівоча). Обидві колодки відрізнялися як своїм завданням, так і характером. Жіночу колодку "тягали", "волочили", молодіжну колодку "чіпляли", "в’язали".

Також нагадаємо, що з 9 по 12 березня у гімназії села Вовчків Бориспільського району відбулася традиційна першість із кульової стрільби серед учнів 5-9 класів.




Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: