#

Мінрегіон витратить 140 млн грн на інвестиції Київщини

15.02.2020 11:40
Мінрегіон витратить 140 млн грн на інвестиції Київщини
Фото з мережі Інтернет

Нещодавно, комісією Міністерства регіонального розвитку України було відібрано 17 інвестиційних проєктів по Київській області, п'ять із яких  Київська облдержадміністрація затвердила для співфінансування

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "КиевВласть".

Відомо, що із Фонду регіонального розвитку на це витратять 141,1 млн гривень, місцеві та обласний бюджет – 14,3 млн гривень. 

На засіданні регіональної комiсії 21 січня обговорили подані інвестиційні програми і проєкти регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку на території Київської області у 2020 році, та висловили пропозиції щодо їх оцінки.

"Київській області доведено асигнування в розмірі 253 млн гривень. З них 55 млн гривень – це кошти, які планують спрямувати на реалізацію п’яти проєктів будівництва, які були розпочаті в минулих роках. 185 млн гривень пропонується спрямувати на реалізацію нових проєктів, які стануть переможцями конкурсного відбору", - зазначив заступник голови облдержадміністрації Андрій Лісовик.

Депутат Київоблради Олексій Дорошенко повідомив, що проєктами регіонального розвитку займається виключно обласна адміністрація. 

"Місцеві органи влади подають проєкти до обласної адміністрації, там їх або погоджують і передають до Мінрегіону, або не погоджують. У другому випадку місцеве самоврядування може подати проєкт напряму в Мінрегіон і тоді вже якось погодити з областю. Через порушення процедури часто бувають такі ситуації, що КОДА погодила одну кількість проєктів, а Мінрегіон – іншу. До того ж, це може бути пов'язано із частотою зміни губернаторів Київської області. Ці коливання зі звільненнями-призначеннями почались влітку, ось і маємо такий результат по проєктах регіонального розвитку у 2020 році", – говорить він. 

Серед п'яти проєктів, котрі затвердженні для співфінансування - завершення будівництва школи мистецтв, загальноосвітньої школи, фізкультурно-оздоровчого комплексу та капітальні ремонти двох лікарень. 

Відтак, на проєкт будівництва загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів у селі Микуличі Бородянського району передбачено 43 млн 643 тис 332 грн коштів ДФРР та 8 млн 624 тис 837 грн із місцевого бюджету. Наразі КОДА затвердила виділення 3 млн гривень з обласного бюджету. 

"Цю школу почали будувати у 2010 році, якщо не раніше. Будівля не була законсервована, там з'явився грибок. У минулому році її повністю зруйнували й побудували наново два поверхи, перекрили дах, поставили вікна. Залишилось дофінансувати внутрішнє оздоблення, зовнішні мережі. На цей рік з обласного бюджету виділено 3 млн гривень і з державного – 23 млн. Залишиться виділити ще 3 млн і в наступному році школу можуть ввести в експлуатацію", – говорить голова Бородянської районної ради Георгій Єрко.

Другий затверджений проєкт – це капітальний ремонт головного лікувального корпусу, а саме утеплення фасадів із заміною вікон та вхідних дверей на металопластикові, часткове відновлення покрівлі та вимощення, комунального закладу Київської облради "Київська обласна дитяча лікарня", яка знаходиться в місті Боярка Києво-Святошинського району. Із ДФРР на це передбачено 12 млн 454 тис 191 грн, із місцевих бюджетів – 4 млн 896 тис 283 грн. Наразі області виділили 600 тис грн. За даними Мінрегіону, у 2017-2018 роках у лікарні частково замінено покрівлю понад 1200 кв м, частково замінена водостічна система, утеплено горище, замінено вікна з виконанням супутніх опоряджувальних робіт, утеплено стіни підвалу понад 1100 кв м, утеплено понад 3000 кв м фасаду з відкосами. У 2019 році утеплено 1800 кв м фасаду з відкосами.  У цьому році планується утеплити 3300 кв м фасаду з відкосами.

На будівництво школи мистецтв та ремесел у селі Велика Олександрівка Бориспільського району передбачено 12 млн гривень ДФРР та 5 млн 145 тис 961 грн із місцевого бюджету. 

"Велика Олександрівка самостійно фінансує об'єкт, краще в них дізнаватись подробиці. Чому область не дає коштів – не знаю, нас також цікавить це питання", – говорить голова Бориспільської райради Владислав Байчас. 

Будівництво почалось у 2016 році. Воно здійснювалось за рахунок бюджету сільської ради та державного бюджету. Головна проблема, через яку затягнулось будівництво – постійна зміна підрядників. 

Станом на 20 січня там зведено триповерховий корпус, одноповерховий корпус актової зали, будівлю переходу, влаштовано покрівлі, влаштовано вікна, зовнішні двері, замонолічено вхідні групи, влаштовано чорнові стяжки підлог, утеплено підлогу горища, влаштовано зовнішні мережі тепло – водопостачання, водовідведення, внутрішні інженерні мережі (проводка і трубопроводи електромереж, водопостачання, водовідведення).

Наступний проєкт – будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу в місті Миронівка. На це передбачено 65 млн 503 тис 42 грн ДФРР та 14 млн 335 тис 104 грн із місцевих бюджетів. На цей рік КОДА затвердила співфінансування в сумі 5 млн гривень із бюджету Миріновської ОТГ. Завершити проєкт планується у 2021 році. 

"На цей об'єкт проєктно-кошторисна документація виготовлялась за рахунок бюджету районної ради. Почали будувати його приблизно у вересні 2018 року за рахунок держави, у грудні створилась громада й тоді вже фінансувати його почала громада. Наразі вони займаються цим питанням. Але цей заклад буде працювати не тільки для жителів громади, а для всього району", – говорить голова Миронівської районної ради Валентини Усик.

Останній проєкт – це капітальний ремонт лікувального корпусу №1 центральної районної лікарні в місті Тетіїв, який розпочали у 2017 році. Із бюджету ДФРР на це передбачено 7 млн 565 тис 78 грн. Із місцевих бюджетів – 1 млн 818 тис 802 грн. На цей рік область затвердила 582 тис 387 грн фінансування із місцевого бюджету. 

"Районна лікарня знаходиться на балансі районної ради. Капітальний ремонт там проводиться за рахунок співфінансування райради та державного бюджету. У минулому році його розпочали, замінили вікна та двері на сучасні. Тепер будуть проводити утеплення всієї будівлі. Мінрегіон наполягає, щоби закінчити роботи в цьому році, але поки кошти із держбюджету не були виділені", – повідомляє  голова Тетіївської об'єднаної громади Руслана Майструка. 

У переліку об'єктів, які затверджені Мінрегіоном у 2020 році в напрямку реалізації стратегії регіонального розвитку, є ще 12 проєктів. 

Це капітальний ремонт будівлі Пашківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів у селі Пашківка Макарівського району. Ремонт буде проводитись у два етапи – протягом першого та другого півріччя 2021 року. Три проєкти передбачено у Васильківському районі. Це реконструкція приміщення опорного навчального закладу Гребінківський НВК "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад" у смт Гребінки Васильківського району. Також планується будівництво дитячого дошкільного закладу на 35 місць у селі Мала Солтанівка. У селищі Глеваха протягом 2020-2021 років планують побудувати навчально-виховний заклад “Дитячий садок – початкова школа”. У місті Тетіїв передбачена реконструкція трибун із влаштуванням універсального ігрового майданчику на території стадіону "Колос". Два проєкти затверджено у Вишгородському районі. Це будівництво дошкільного навчального закладу на 230 місць у селі Нові Петрівці й у селі Синяк. Також у переліку будівництво комунального дошкільного дитячого навчального закладу  в місті Вишгород. Ще запланована реконструкція будівлі школи та майстерні Піївської загальноосвітньої школи I-III ступенів Ржищівської міської ради, що в селі Пії Миронівського району. До 2022 року планується провести капітальний ремонт дитячого садочку в селищі Згурівка. У селі Переяславське Переяслав-Хмельницького району, що входить до Студениківської ОТГ, у цьому році планується будівництво стадіону. Останній проєкт – будівництво ІІ-го корпусу ДНЗ "Червона Шапочка" на 100 місць, у селі Михайлівка-Рубежівка Києво-Святошинського району. 

Нагадаємо, що на горі Тростян рятувальники допомогли трьом туристкам з Київщини, що травмувалися під час катання на лижах.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: