#

Міська влада Броварів "віджимає" житло у військових: стали відомі подробиці

20.09.2021 18:50
Міська влада Броварів "віджимає" житло у військових: стали відомі подробиці
Фото з мережі Інтернет

У вівторок, 21 вересня, Броварська міська рада на своєму засіданні планує внести зміни у план території, де розміщена ділянка Держспецзв’язку (вул. Київська, 225) площею понад 6 га, фактично позбавивши тисячу військових житла, яке їм гарантувала держава.

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на сторінку заступника голови Держспецзв’язку Володимир Трофименко у Facebook.

За його словами, ця земельна ділянка внесена Кабінетом Міністрів України до переліку земельних ділянок, що пропонуються для спільного будівництва житла для військовослужбовців Держспецзв’язку. У свою чергу Держспецзв’язку оголосила конкурс на будівництво багатоповерхівок для військовослужбовців у Броварах, а міська влада поза законом намагається змінити план цієї території.

Владимир Трофименко пише:

Після зведення багатоповерхівки квартири планується передати військовослужбовцям, які роками стоять у черзі на житло. Згідно з роз’ясненням Офісу Генерального прокурора, такі дії є перевищенням повноважень міської ради, адже мова йде про ділянку, власником якої є держава, а не місто. Відтак, депутати знаючи про це, у разі голосування за «перепланування» стають співучасниками кримінального правопорушення, здійсненого групою осіб.

Таким чином, міська рада пропонує перепланувати територію, при цьому порушує Земельний кодекс, адже не має права приймати будь-які рішення, що стосуються державних земель.

Раніше Броварська міська рада Київської області опублікувала проєкт рішення "Про внесення змін в проект містобудівної документації "Детальний план території IV житлового району. І етап". Виходячи із проєкту рішення пропонується доручити виконавчому комітету внести відповідні зміни.

За словами представників виконавчого комітету, під час засідання 16 вересня 2021 року – на цій земельній ділянці може бути розміщені паркові території та інші зелені насадження. Власне, що не відповідає дійсності, оскільки за кадастром – це земля, що призначена для будівництва багатоквартирної забудови. Таким чином, така позиція свідчить про те, що представники міської влади не розуміють суті питання, яке виноситься на голосування.

Розпорядженням КМУ ще у 2013 році, ця земельна ділянка була віднесена як така на якій Держспецзв’язку має будувати квартири для військовослужбовців. Раніше у 2015 році для забезпечення соціальних потреб громади (будівництва парків, шкіл, дитячих садочків), Держспецзв’язку передала громаді землі, загальною площею 94 га. При цьому на зазначеній земельній ділянці на цей час не побудовано жодних із цих об’єктів. На сьогодні, у черзі на отримання житла в Держспецзв’язку перебувають приблизно 1500 військовослужбовців. Серед них – учасники бойових дій в районі проведення АТО та ООС.

Як ми писали раніше, у 2013 році місцеві депутати з подачі мера міста Ігоря Сапожка проголосували за передачу у приватну власність земель колись стратегічного підприємства в структурі міністерства оборони – ДП "Радіопередавальний центр". Зауважимо, що на цій території знаходилося унікальне електронне обладнання та вишка (комплекс "Борей"), які входили до оборонної системи України. Саме довгохвильовий радіопередавач "Борей" мав здатність транслювати українські частоти на далекі відстані, але все обладнання після передачі структурам Поліщука було знищено. Відомо, що у 2018 році нардепа Анатолія Гунько також підозрювали в причетності до привласнення земельної ділянки ДП площею понад 115 га і вартістю майже 120 млн гривень. За інформацією ЗМІ, на цьому місці працівники "Техноенерготрейду" представляли громаді Броварів проєкт будівництва фармацевтичного заводу – компанії, що належить українському підприємцю і власнику торговельних мереж Віктору Поліщуку. А у 2019 році, через рік після повідомлення про підозру, Генпрокуратура закрила справу проти Анатолія Гунько і низки осіб у зв’язку з недостатністю доказів.

Читати "Моя Київщина" у Facebook