#

На Бориспільщині розроблять план надання фтизіатричної допомоги

15.04.2021 13:55
На Бориспільщині розроблять план надання фтизіатричної допомоги
Фото з мережі Інтернет

Мер Борисполя Володимир Борисенко та голова Правління благодійної організації "Фундація "Громадський рух України проти туберкульозу" Віталій Руденко підписали Меморандум про спільну діяльність щодо протидії епідемії туберкульозу

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням  на пресслужбу Бориспільскої міської ради.

Меморандум передбачає у подальшому презентацію плану спільної діяльності із розробки та впровадження оптимальної моделі надання фтизіатричної допомоги населенню Бориспільської міської територіальної громади.

На зустрічі також були присутні співголова Всеукраїнської коаліції громадських організацій "Зупинимо туберкульоз разом" Сергій Борткевич, директор КНП "Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування" Олександр Щур, лікар-фтизіатр Юлія Мотько, начальник відділу охорони здоров’я Людмила Пасенко та засоби масової інформації.

Директор КНП "БЛІЛ" Олександр Щур наголосив, що наразі в місті показник захворюваності становить 46,4 на 100 тисяч населення. Також він додав, що зважаючи на статистику країн, до яких ми намагаємось дійти – там 1, 2 випадки на 100 тисяч населення. Ця проблема з’явилась тоді, коли в середині 90-х років держава, на жаль, перестала звертати увагу на таку проблему, як туберкульоз. Зараз є чудова діагностика ПЛР, яка забезпечує дуже високу діагностичну достовірність виявлення туберкульозу.

Як зауважив медик, незважаючи на пандемію коронавірусу, що зумовила зменшення кількості звернень до вузькопрофільних спеціалістів, кількість виявлених пацієнтів з туберкульозом не значно збільшилась. Епідеміологічна ситуація в місті Борисполі та Бориспільському районі продовжує залишатися напруженою та ускладнюється у зв’язку з маскуванням і без того неспецифічних симптомів туберкульозу під виглядом COVID-19, в тому числі рентгенологічних та КТ-ознак на ранніх стадіях туберкульозу.

Загалом станом на березень 2021 року в протитуберкульозному кабінеті КНП "БЛІЛ" на обліку перебуває 219 пацієнтів, з яких – 35 отримують лікування активного туберкульозного процесу.

Також нагадаємо, що школярка Вікторія Кравченко з Борисполя здобула титул чемпіонки України з брейкінгу.



Читати "Моя Київщина" у Facebook