#

На Фастівщині вшанували пам'ять видатного композитора

24.05.2021 17:05
На Фастівщині вшанували пам'ять видатного композитора
Фото з місця події

Сьогодні, 24 травня, минає 139-а річниця від дня народження Кирила Григоровича Стеценка – видатного українського композитора, педагога, протоієрея УАПЦ

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу Київської обласної ради.

З покоління у покоління передається пам’ять про "світлого батюшку" Кирила Стеценка у веприцьких родинах. Усього два роки прожив він у селі Веприк, що на Фастівщині, та встиг зробити чимало хороших справ – українізував місцеву парафію, зміцнив церковний хор, створив дорослий і дитячий хори, з дорослим хором популяризував українську пісню у навколишніх повітах, організував і провів у селі Веприк з’їзд активістів художньої самодіяльності.

Саме тут була завершена праця над партитурою "Іфігенія в Тавриді", створені: "Панахида", "Всенічна", "Херувимська", "Вечірня", "Утрення", обробки багатьох народних пісень, весільні пісні до драми "Дві сім’ї" М. Кропивницького.

Наразі селі Веприк діє КЗ КОР "Меморіальний музей К. Г. Стеценка".

На честь 139-ї річниці від дня народження композитора протоієрей Михайло Куц, настоятель храму Святої мучениці Параскеви відслужив панахиду. Вепричани на чолі зі старостою Веприцького старостинського округу Тетяною Хоменко вшанували покладанням квітів та хвилиною мовчання пам’ять К. Г. Стеценка.

Також нагадаємо, що 18 травня, у Бориспільському державному історичному музеї відбулася презентація видання під назвою "Абетка Борисполя: історичні замітки про місто" за редакції та упорядкування Світлани Дідух-Романенко.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: