#

На Київщині ділки скуповують у фермерів зерно за безцінь

12.07.2022 17:35
На Київщині ділки скуповують у фермерів зерно за безцінь
Фото з мережі Інтернет

Виконавчий директор ГО "Асоціація фермерів та приватних землевласників Київської області" Олександр Матяш звернувся до Володимира Зеленського з дуже важливими питаннями

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на сторінку "Асоціація фермерів та приватних землевласників України – АФЗУ" у Facebook.

У дописі зауважується, що певні агрокомерційні компанії користуються проблемою фермерів із збутом зернових культур та масово намагаються здійснити закупівлю зазначеного зерна по ціні 2000-3000 грн, а при цьому минулого року закупівельна ціна складала 7500 грн за 1 тонну пшениці.

Також було вказано, що далі агрокомерційні компанії експортують продукцію через відпрацьовані транспортні коридори до покупців по ціні від 12000 грн за 1 тонну, як власне зерно. Тому вони отримують п’ятикратні прибутки замість фермерів.

Олександр Матяш далі назвав наслідками даних компаній:

  • блокування роботи фермерів та інших суб’єктів АПК;
  • неотримання с/г виробниками належного валового доходу від вирощеної продукції із відображенням у Державному бюджеті;
  • неможливістю ведення подальшої господарської діяльності через збитковість-особливо малих та середніх фермерських господарств.

У зверненні директор ГО "Асоціація фермерів та приватних землевласників Київської області" просить:

Терміново вирішити зазначену проблему шляхом активізації роботи профільних державних установ України, таких як: КМУ, Мін АПК, Держрезерв України, ДАК "Хліб України", Аграрний фонд України, тощо, щодо закупівлі зерна за цінами минулого року та його вивозу на свої приміщення принаймні за ВЕКСЕЛЯМИ, достатніми за рішеннями КМУ і НБУ для прийняття їх комерційними банками як гарантії для подальшої роботи фермерів. Встановити державні закупівельні ціни на зернові культури – не нижчі від минулорічних ринкових. Фермери України вважають, що саме такі заходи ДЕРЖАВИ створять умови продовольчої безпеки України та врятує мале і середнє фермерство.

Нагадаємо, що на території Київської області у червні повністю завершили посівну кампанію - останніми поля засіяли кукурудзою, соняшником та соєю.

Читати "Моя Київщина" у Telegram