#

На Київщині планують реалізувати проєкт, який збереже традиції бортництва

22.06.2020 15:50
На Київщині планують реалізувати проєкт, який збереже традиції бортництва
Фото з мережі Інтернет

До 30 жовтня цього року на Київщині мають реалізувати проєкт "Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на пресслужбу Київської ОДА.

На початку червня 2020 року між КЗ КОР "Вишгородський історико-культурний заповідник" і Українським культурним фондом було підписано договір щодо реалізації цього проєкту.

Виконуватиметься проєкт за підтримки Київської, Рівненської, Житомирської обласних державних адміністрацій та Українського культурного фонду. Партнерами проєкту виступили Вишгородська міська рада, Олевський краєзначий музей та Сарненський історико-етнографічний музей.

Проєктом вирішується декілька питань, які пов’язані з розкриттям особливостей традиції бортництва як елементу нематеріальної культурної спадщини України та використанням його як об’єкту історико-культурної спадщини національного значення: міжрегіональне співпартнерство регіональних музейних закладів трьох областей України – Київської, Житомирської та Рівненської сприятиме створенню нових форм співробітництва, фахової комунікації та формуванню нових цінностей громадянського суспільства.

Згідно Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України на сьогодні ця традиція залишилася у Рівненській та Житомирській областях. Включення Київської області до ареалу її сучасного побутування є, у тому числі, однією з основних складових цього Проєкту.

Важливою особливістю проєкту "Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі" є те, що в процесі його реалізації створюється платформа (web-сайт "Віртуальний музей бортництва") для презентації і популяризації, наукового вивчення та збереження традиції бортництва на сучасному, суспільнознавчому рівні, визначаються умови для ширшого розкриття потенціалу промислу у контексті культурного розвитку України не лише в усвідомленні цінності культурного розмаїття України, а й економічного важеля розвитку бортницького промислу.

Створення науково-обґрунтованої цифрової платформи разом з залученням сучасних технологій дасть можливість презентувати традицію, як конкурентоспроможний інноваційний культурний продукт, що буде цікавим та зрозумілим не тільки в Україні, а й у світі.

Варто зазначити, що бортництво – це традиційний вид народних промислів, лісова форма пасічництва. Для добування меду бортники спершу утримували бджіл у природних або штучних дуплах дерев, пізніше – у спеціально виготовлених колодних вуликах, які підвішувалися до лісових дерев або розташовувалися в садибах.

Нагадаємо, що 21 червня в селі Петропавлівська Борщагівка Києво-Святошинського району невідомий у стані алкогольного сп'яніння ходив по вулиці з рушницею.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: