#

На Київщині з'явиться перша в Україні філія соціального шкільного підприємства

17.07.2022 15:00
На Київщині з'явиться перша в Україні філія соціального шкільного підприємства
Фото з місця події

Попри непрості безпекові реалії волонтери Київщини продовжують працювати над реалізацією ініціатив, орієнтованих на виховання підростаючого покоління

 Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".   

Одна з таких ініціатив стартувала 1-го липня в Калитянській ОТГ. Там створюють першу в Україні філію соціального шкільного підприємства "Шкільний вулик", втіленням якої будуть займатись волонтери громадської організації "Наші кроки", а також учні Заворицького НВК та Калитянської ЗОШ.

Минулого року на базі Заворицького НВК було створене соціальне шкільне підприємство у вигляді пасіки. Нині ж діти разом з волонтерами вирішили масштабувати своє виробництво та поширити практику вивчення основ пасічникування не лише серед школярів села Заворичі, але й Калити.

З цією метою на території Калитянської ЗОШ планується облаштувати місце, де буде встановлено спеціальний апі-будиночок. З його допомогою та під керівництвом досвідченого місцевого пасічника учні Калитянської ЗОШ матимуть можливість не лише вчитись основам пасічникування та реалізовувати власну медову продукцію, але й надавати послуги з апітерапії - лікувального сну на бджолах. Останнє, як відомо, особливо сприяє нормалізації артеріального тиску, очищує бронхи, покращує імунітет та заспокоює психіку.

Частину коштів, в сумі понад 60 тис. грн., для реалізації відповідної ініціативи активістам вдалося зібрати в рамках минулорічної краудфандингової кампанії. Ще частину - 50 тис. грн. - проєкт отримав, ставши одним із переможців конкурсу "Краудфандінг для соціального підприємництва", що проводив Міжнародний фонд "Відродження" в межах проєкту EU4USociety у співпраці з Європейським Союзом.

Соціальна складова роботи шкільного підприємства полягатиме у наданні безкоштовних годин для апітерапії пенсіонерам та учасникам бойових дій. Решта зароблених учнями коштів буде спрямовуватись на функціонування самого шкільного підприємства та підтримку дозвілля шкільного самоврядування.

Сам же проєкт втілюватиметься в декілька етапів:

липень:

  • формування команди проєкту з учнів Калитянської ЗОШ, навчальні тренінги з основ пасічникування, специфіки роботи соціальних шкільних підприємств.
  • підготовка місця для майбутнього проєкту на території Калитянської ЗОШ: встановлення огорожі території, прибирання, благоустрій.
  • виготовлення, доставка і встановлення апі-будиночка.

серпень:

  • заселення бджолосімей - практичні заняття з основ пасічникування.
  • ознайомчі відвідини та вивчення особливостей функціонування приватних апі-будинків в межах Калитянської ОТГ.
  • початок надання послуг з апітерапії на території Калитянської ЗОШ.
  • рекламна кампанія з просування нових послуг соціального шкільного підприємства.

вересень:

  • практичні заняття з основ пасічникування.
  • майстер-класи щодо виготовлення декоративних прикрас та інших виробів з продуктів бджільництва і їх реалізація учасниками підприємства.
  • надання послуг з апітерапії на території Калитянської ЗОШ.

 жовтень:

  • реалізація зібраної медової продукції.
  • надання послуг з апітерапії на території Калитянської ЗОШ.
  • підготовка бджіл до зимівлі.
  • організаційні та фінансові підсумки роботи соціального шкільного підприємства. Все це буде поєднуватись разом з гарним настроєм, цікавим дозвіллям та пізнавальними заняттями для всіх учасників.

Активісти та школярі закликають приєднатися до втілення ініціативи всіх бажаючих. Час для змін настав і кожен має можливість зробити нашу країну кращою.

Більше деталей читайте на сторінці "Шкільний вулик" або "Наші кроки" в соціальних мережах.

Нагадаємо, що елемент "Бортництво Київської області" згідно з наказом МКІП внесли в Національний перелік нематеріальної культурної спадщини України.

Читати "Моя Київщина" у Telegram