На Київщині виготовлятимуть нестандартний сир
Під Києвом створять віслючу ферму, на якій виготовлятимуть сир
Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Agronews".
Про це розповів директор Заболотненського вищого професійного училища № 31 ім. Д. К. Заболотного Василь Романцов. Цей навчальний заклад відомий тим, що на його базі діє віслюча ферма і налагоджено виробництво сиру з молока ослиць.
"До мене приїздив власник агрохолдингу, банку, страхової компанії тощо, ми з ним прорахували рентабельність такого, У результаті уклали контракт на постачання йому 200 ослиць для створення під Києвом ферми – саме для виготовлення сиру", – розповів Василь Романцов.
Жирність ослиного молока – 11,6%, вище – тільки у лосиного (14%). Після того як сир постоїть два-три місяці в холодильній камері з температурою 1-2 ºС, він твердіє й кристалізується – стає, як пармезан.
"Вигоди віслючого молочного бізнесу очевидні: 1 кг сиру з віслючого молока коштує 1760 євро, відповідно 1 л віслючого молока – 58 євро", – розповів директор училища Василь Романцов.
Натомість на утримання осликів коштів потрібно небагато, особливо якщо харчі з власного поля, додав він.
"Крім того, тварини ще й можуть на себе заробляти, виконуючи певні роботи", – зауважив Василь Романцов.
Ринок збуту віслючого сиру – Європа, уточнює керівник Заболотненського училища.
Читати "Моя Київщина" у Telegram