#

На Київщині вилучено партію пестицидів на суму 18 млн грн

21.06.2018 13:46
На Київщині вилучено партію пестицидів на суму 18 млн грн

Сьогодні, 21 червня, у прокуратурі повідомили про вилучення 139 тон пестицидів на загальну суму майже 18 млн грн, які завозилися на територію України під виглядом сертифікованої продукції

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на прес-службу прокуратури Київської області.

Бориспільською місцевою прокуратурою, спільно з Головним управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України, виявлено незаконне ввезення  на митну територію України та подальшу реалізацію засобів захисту рослин, які відповідно до законодавства України не дозволені до ввезення і продажу та не пройшли обов’язкової державної реєстрації.

Так, з метою прикриття своєї злочинної діяльності, перебуваючи у злочинній змові з службовими особами митних та екологічних органів, приватне підприємство здійснювало закупівлю та постачання на територію України засобів захисту рослин невідомого походження та складу з Китайської Народної Республіки.

У подальшому, при здійсненні митного оформлення, службовими особами суб’єктів господарювання та митними брокерами до митної декларації вносились недостовірні дані про наявність посвідчення про державну реєстрацію відповідних препаратів, у якому зазначали, що препарати виготовлені на території Євросоюзу.

При здійсненні розмитнення через Київську митницю, Київську міську митницю та Вінницьку митницю ДФС України співробітники митних та екологічних органів умисно не виявляли очевидну невідповідність засобів захисту рослин, які завозились під виглядом якісних препаратів. Вказане дозволяло безпідставно розмитнювати вантаж невідомого походження та реалізовувати його по всій території України.

У ході досудового розслідування встановлено факти ввезення протягом минулого року  17 найменувань хімікатів невідомого походження, під виглядом якісного європейського продукту, при цьому розмір несплачених обов’язкових платежів до державного бюджету України, які суб’єкт господарювання мав сплатити за державну реєстрацію вказаних препаратів становить понад 1 млн грн.

За процесуального керівництва  Бориспільської місцевої прокуратури співробітниками ГУ БКОЗ СБУ проведено санкціоновані обшуки у 3 регіонах України, зокрема в приміщеннях регіональних митниць ДФС України, митних та комерційних складах, Міністерстві екології та природних ресурсів України, а також за місцем реєстрації суб’єктів господарювання, де виявлено та вилучено 139 тон засобів захисту рослин на загальну суму майже 18 млн грн, які імпортовані на територію України без належних дозвільних документів.

Триває досудове розслідування провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України, перевіряються факти можливого спричинення шкоди довкіллю вказаними хімікатами, які мають незрозумілий хімічний склад.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: