#

На Київщині вшановують пам'ять жертв Голокосту

27.01.2020 12:55
На Київщині вшановують пам'ять жертв Голокосту
Фото з мережі Інтернет

Сьогодні, 27 січня, відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, який було затверджено Генеральною Асамблеєю ООН у 2005 році, саме в цей день звільнили найбільший нацистський концтабір Освенцим

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Апостроф".

У цей день у всьому світі шанують пам'ять євреїв, загиблих від рук нацистів. Усього протягом 1933-1945 років так зване "розв'язання єврейського питання" погубило шість мільйонів осіб. В Україні найстрашніші акти геноциду євреїв — це розстріли в Бабиному Яру, у Києві.  На Київщині в День пам'яті проводяться жалобні заходи в місцях масових страт євреїв: Бабин Яр, табір, Біла Церква, Обухові та інших. У цих містах, крім основних церемоній та покладання квітів і каменів (за єврейською традицією) до меморіалів, пройдуть численні пам'ятні виставки, лекції, бесіди, вистави й зустрічі з тими, хто вижили в Голокост і тими, хто їх рятував.

У 2005 році резолюцією № 60/7 Генасамблея ООН затвердила 27 травня День пам'яті жертв Голокосту. Ініціаторами цієї пропозиції виступили Ізраїль, Україна, Канада, Австралія, США й Росія, а співавторами — ще понад 90 держав.

Відповідно вперше на міжнародному рівні жалобні заходи в цей день було проведено у 2006 році.

Щороку Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту присвячено певній темі. Так, у 2019 році це було "В пам'ять про Голокост: вимагайте й захищайте ваші права людини". Темою 2020 року стало "75 років після Освенцима — поширення знань і збереження пам'яті про Голокост у цілях досягнення загальної справедливості".

Також нагадаємо, що в місті Біла Церква відбулося відкриття меморіалу дітям-жертвам Голокосту та Праведникам народів світу.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: